22.3.2016 17:20

Δεν αρκεί ο Πρόεδρος

Δεν ξέρω αν η επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα σε έναν τόπο είναι για … χόρταση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε στο νησί μας στις εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου. Ο «π» έχει ήδη προαναγγείλει πως έχει προσκληθεί και μάλλον θα κόψει εκείνος την κορδέλα των εγκαινίων του Μουσείου Μαστίχας μέσα στον Ιούνιο.

Πριν λίγες μέρες ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης προσκάλεσε τον κ. Παυλόπουλο στις εκδηλώσεις μνήμης των σφαγών, η καρδιά του εορτασμού των οποίων θα χτυπήσει στο Μελανειός τον προσεχή Μάιο.

Λογικά στην Προεδρεία της Δημοκρατίας θα δουν το ημερολόγιο και θα καταλήξουν πως τρεις φορές επίσκεψη σε ένα νησί είναι πλεονασμός, δίχως τίποτα να αποκλείεται καθώς, λάτρης της ελληνικής Ιστορίας ο Πρόεδρος, έχει πλήρη αντίληψη του υψηλού συμβολισμού της παρουσίας του.

Η προετοιμασία του εκδηλώσεων μνήμης των σφαγών όμως είναι ολίσθημα να περιορίζεται στην πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σηματοδοτεί ασφαλώς πολλά, δεν μας απαλλάσσει ωστόσο από τις ευθύνες μας για την υποτίμηση, χρόνια τώρα, της ιστορικής μνήμης. Προς τιμήν του ο Στ. Κάρμαντζης συνέστησε Επιτροπή προετοιμασίας των εφετινών εκδηλώσεων. Ο ρόλος της επουδενί δεν πρέπει να περιοριστεί στην πρόσκληση κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων. Οι νεότερες γενιές του νησιού μαύρα μεσάνυχτα έχουν για την εφιαλτική εκείνη περίοδο. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το νησί ουδέποτε ανέκαμψε. Ίσως γιατί μαζί με τις ανθρώπινες ζωές απώλεσε έκτοτε και την συνήθεια να διδάσκεται από την ιστορία του. Να η ευθύνη της Επιτροπής, να μας ανοίξει τα μάτια.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ