3.6.2013 16:30

Αποχαιρετισμός στο φθινοπωρινό Μάη

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Η στήλη εδώ κι ένα μήνα κατοικοεδρεύει στο Άγιο Γάλας. Από εκεί ψηλά, αναπνέοντας τον καθάριο του αέρα, ατενίζει την υπόλοιπη Χίο κι εκεί θα παραμείνει ως τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Από σήμερα και για το προσεχές τετράμηνο εγκαινιάζει την υποστήλη «Εδώ Άγιο Γάλας» κατά τα πρότυπα του ραδιοφωνικού «Εδώ Λονδίνο», σαν ανταπόκριση από ένα τόπο μακρινό, από συστατικά όμως που δύσκολα τα συναντάς στο κλεινόν άστυ, όπως πετύχαμε να το διαμορφώσουμε.

Η απόσταση δεν είναι τόσο χιλιομετρική, όσο κι αν τα 64,5 χλμ. δεν μπορείς να τα παραβλέψεις. Είναι πρωτίστως νοοτροπίας, αντίληψης για τη ζωή και την ιεράρχηση της. Εδώ στα ψηλά και αερικά η πορεία μιας φυτεμένης ντοματιάς έχει αξία υπέρτερη στη συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι από την επίσκεψη του Αρναούτογλου, τη Φατμαγκιούλ ή το Σουλεϊμαν. Τούτο το αξιακό διαφοροποιημένο σύστημα θα επιχειρήσει να αναδείξει η υπόστήλη το τετράμηνο της  φυσικής απουσίας της από την πρωτεύουσα. Ποιος ξέρει, ίσως πείσει κανέναν να το ασπαστεί…

Η ανόθευτη και χτυπημένη βάναυσα απ’ τη μετανάστευση βόρεια Χίος σου αποκαλύπτεται διαφορετική απ’ το έμπα της. Εδώ η φύση κρατά την μπαγκέτα, αφού ο άνθρωπος παρέδωσε τα σκήπτρα της επιβολής του μόλις κατάλαβε ότι του ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τη δαμάσει και να την παραχαράξει. Κάπως έτσι η φύση διέσωσε τη φυσιογνωμία της, απ’ αυτό το διαζύγιο όμως ούτε εκείνη νοιώθει ωφελημένη. Πλάσμα δικό της κι ο άνθρωπος, τον θέλει μέσα της, νουνεχή και όχι αλαζόνα. Με πλήρη συναίσθηση του ρόλου του για την πραγματική ισορροπία. Και σήμερα φωνάζει ότι της λείπει. Το μαρτυρούν οι μαραμένες ξερολιθιές, τα ακλάδευτα δέντρα της, ο τεράστιος κίνδυνος ανάφλεξης αυτό το καλοκαίρι, οι βουλιαγμένες στέγες των σπιτιών της.

Ως πρώτο πειστήριο διαφορετικότητας μια εικόνα απ’ την εναλλακτική είσοδο προς τη βόρεια Χίο. Είναι το Πιτυός των αρχών του περασμένου Μαΐου. Με στεφάνι ομίχλης στην κορυφή του, να θυμίζει ότι εδώ ψηλά φύση και χρόνος δε σου στερούν καμία από τις εικόνες τους. Ας είναι αυτή η εκκίνηση μας κι έχουμε τέσσερις ολάκερους μήνες για την υπόλοιπη ανταπόκριση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ