21.10.2014 17:32

Αποφασισμένη να διεκδικήσει εφαρμογή της ρήτρας

Στη μια από τις δυο θεματικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου επί Καλλικρατικής εποχής με αντικείμενο το μέλλον της Αμανής είχε ληφθεί ομόφωνα η απόφαση να θεσπιστεί και να ισχύσει η «ρήτρα Αμανής». Τι σήμαινε αυτό;

Κατ’ αντιστοιχία της αναγνώρισης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας από το Σύνταγμα της χώρας και της πρόβλεψης να αντιμετωπίζονται με αυτό το πρίσμα τα νησιά, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου – ομόφωνα επαναλαμβάνω – έκρινε ότι ιδιαίτερη αντιμετώπιση στα πλαίσια του νησιού μας χρίζει και η περιοχή της Αμανής. Με πιο απλά λόγια, σε κάθε απόφαση γενικής κατεύθυνσης που ελάμβανε, όφειλε να έχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για την Αμανή. Να το περιγράψω με ένα παράδειγμα. Έστω ότι ο Δήμος αποφασίζει να τοποθετήσει έναν αριθμό ομπρελών στις παραλίες του για τους καλοκαιρινούς μήνες. Έστω ότι θα προμηθεύονταν για αυτό το σκοπό 100 ομπρέλες. Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όφειλε να αναφέρεται πόσες από αυτές θα τοποθετηθούν ειδικά στις παραλίες της Αμανής.

Τότε κάποιοι είχαν προβλέψει ότι ήταν μια απόφαση για το θεαθήναι. Δεν είχαν κι άδικο. Ουδέποτε έκτοτε εφαρμόστηκε. Όσοι όμως πάσχισαν να ληφθεί, ήξεραν ότι κάποτε θα έρθει η στιγμή που η «ρήτρα Αμανής» θα γίνει σημαντικό όπλο στα χέρια όσων αντιληφθούν την αξία της.

Η Βιβή Ποταμούση δείχνει να έχει κατανοήσει πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι για την περιοχή και μοιάζει αποφασισμένη να μην το αφήσει να κοιμάται. Ήδη σε μια από τις προσυνεδριάσεις της «Πρωτοβουλίας» παρέδωσε κείμενο στους συναδέλφους της, τους ενημέρωνε για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομόφωνης απόφασης και ζητούσε από τη δημοτική αρχή να δώσει απτά δείγματα γραφής ότι προτίθεται να την ενεργοποιήσει, αρχής γενομένης από τα δυο κορυφαία θέματα που έχει εμπρός της, τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Οι συνάδελφοι της ξαφνιάστηκαν, μάλλον δεν ήταν επαρκώς ενήμεροι για το θέμα, η Βιβή όμως φάνηκε αποφασισμένη να κυνηγήσει την υπόθεση κι ας είναι μόνη δημοτική εκπρόσωπος της περιοχής. Αν μάλιστα επιχειρήσει να δημιουργήσει συμμάχους, έχει ουκ ολίγους στη διάθεση της. Ματ. Φαφαλιός, Μιχ. Μπελέγρης, Γ. Ζώας, Γ. Γαβαλάς συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την Αμανή. Και σίγουρα μπορούν να δράσουν ως ένα περιορισμένο αλλά αρκούντος ικανό lobby για την περιοχή. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ