3.6.2014 17:59

Από 1 έως 3 προβάρουν κοστούμι αντιπεριφερειάρχη

• Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ο ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ

Λίγο νωρίς για να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ορισμό αντιπεριφερειαρχών. Το πιθανότερο είναι πως τα πάντα θα κριθούν μέσα στον Αύγουστο. Κάπου εκεί θα πληροφορηθούμε και τον ακριβή αριθμό όσων θα … προβιβαστούν, με τον αριθμό να μεταβάλλεται από έναν έως και τρεις. Βασική παράμετρος καθορισμού του, αν θα παραμείνει χωρικός αντιπεριφερειάρχης ο Στ. Κάρμαντζης. Επίσης σημαντική παράμετρος αν η Χρ. Καλογήρου δώσει και δεύτερη θέση θεματικού αντιπεριοφερειάρχη στη Χίο, όπως φαίνεται να σκέπτεται.

Αν λοιπόν ο βουλευτής επιλέξει το ρόλο του αντιπεριφερειάρχη και ο εκ Χίου θεματικός παραμείνει ένας, ο τυχερός θα είναι ένας. Με οποιοδήποτε άλλο σενάριο ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σε δύο ή ακόμα και σε τρεις!

Στη διάθεση Σαμαρά

Για να απαντηθεί το γενεσιουργό ερώτημα τί σκοπεύει να κάνει ο Κάρμαντζης, θα επιδιώξουμε να μπούμε στο μυαλό του. Ο Σταμάτης ξέρει πως όσοι δοκίμασαν να εμπαίξουν το εκλογικό σώμα, εκείνο, σαν τη καμήλα, το θυμήθηκε και το ανταπέδωσε σαν ήρθε η ώρα. Επομένως δεσμεύτηκε να παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή, αυτό νοιώθει ότι πρέπει να κάνει.

Υπάρχει όμως και το κομματικό καθήκον. Αν η Συγγρού εκτιμήσει ότι βλάπτεται πολύ η εικόνα του νομού με δυο απανωτές παραιτήσεις βουλευτών και αυτόματα αδυνατίζει η εκπροσώπηση της στο Κοινοβούλιο, ο Κάρμαντζης βρίσκεται στα δυο στενά. Τη λύση στο αίνιγμα θα δώσει μια συνάντηση με τον ίδιο το Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός θα έχει την τελευταία λέξη κι αν αυτή καταλήξει να είναι «πάρε μόνος σου την απόφαση», ο βουλευτής και νεοεκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και λογικά κατά τα μέσα Αυγούστου θα κρίνει ποια λύση θεωρεί επωφελέστερη, με την προεκλογική δέσμευση πάντα να βαραίνει.

Φαβορί και αουτσαϊντερ

Αν ο Κάρμαντζης παραμείνει, το λογικό σενάριο είναι ότι η θέση του ενός θεματικού αντιπεριφερείαρχη θα δοθεί στο Γ. Ξενάκη, πρώτου στην κούρσα της σταυροφορίας και με δεδομένη διοικητική εμπειρία. Στην περίπτωση αυτή, τέλος καλό, όλα καλά για το πρώτο μισό της περιφερειακής θητείας.

Το ζόρι θα υπάρξει αν προκύψει και δεύτερή ή και τρίτη διαθέσιμη θέση. Εκεί ο κατάλογος ανοίγει και μάλλον δεν πρέπει να ληφθεί ως θέσφατη η σειρά εκλογής. Τότε στο χορό μπαίνουν ο δεύτερος Γιάννης Μανάρας, ο συνταξιοδοτημένος και με άνεση χρόνου Παύλος Καλογεράκης, ενώ την τετράδα ενδιαφέροντος συμπληρώνουν ο Παν. Μπουγδάνος και ο Κώστας Παπαδόπουλος, επίσης έμπειρα στελέχη.

Η έκπληξη έρχεται από αλλού. Έντονη είναι η φημολογία ότι η Χρ. Καλογήρου θα ήθελε να βάλει το προσωπικό της στίγμα, δίνοντας την ευκαιρία στο νεότερο εκλεγμένο περιφερειακό της σύμβουλο, τον Κώστα Βεργίνα, να δοκιμαστεί σε ένα ράφι ψηλότερο από αυτό του περιφερειακού συμβούλου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βέβαια, θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις με απρόβλεπτες ζημιές, καθώς όσοι προπορεύονται βλέπουν ως αδόκιμη την κίνηση, υπό την έννοια της έλλειψης εμπειρίας.

Άλλος ένας;

Στα περιφερειακά «πράγματα» αναμένεται να βρεθεί ένα επιπλέον στέλεχος του συνδυασμού «Εμείς, για το Αιγαίο», που κι αυτό θεωρείται προσωπική επιλογή της Χριστιάννας. Σχεδόν έχει επιβάλλει μια από τις θέσεις του ειδικού συνεργάτη να δοθεί στο Δημ. Μεσολλογγίτη, απ’ τον οποίο συνοδεύεται (μετά του Γ. Μαλαφή) συνήθως κατά τις επισκέψεις της στη Χίο.

Ο Δημήτρης θα αναλάβει καθήκοντα εξ’ απορρήτων, θα είναι το αυτί και το μάτι της περιφερειάρχη στο νησί μας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται φυσικά για την ομαλότητα των σχέσεων με τον αντιπεριφερειάρχη (ή τους αντιπεριφερειάρχες). Το βέβαιο είναι ότι μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, το άκρο αντίθετο όσων ζήσαμε από το δίδυμο Γιακαλή – Γανιάρη. Η νέα περιφερειάρχης θα έχει λόγο και άποψη για τα τεκταινόμενα στο νομό και, όπως οσμίζομαι, θα επιδιώκει και να τον επιβάλλει, όπου χρειάζεται. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ