12.5.2015 15:31

Απάντηση σε μια κλασσική ερώτηση

Στην Ελλάδα του 2015 δύσκολα σβήνει η εντύπωση ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να έχει ακριβέστερη γνώμη απ’ τον απλό πολίτη για όλα. Συνηθίζεται έντονα λοιπόν ο βομβαρδισμός από ένα ερώτημα, που τείνει να μετατραπεί σε … κλασσικό για την εποχή μας. «Πως σου φαίνεται η δημοτική αρχή Βουρνού; Κάνει τίποτα;»

Αποκομμένη από το περιβάλλον της η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Βάζεις κάτω την εικόνα του νησιού τη σημερινή, τη συγκρίνεις με εκείνη ένα χρόνο πριν και με τις προσθαφαιρέσεις σου εξάγεις το τελικό συμπέρασμα. Ευκολάκι, όπως λένε και οι μαθητές. Μόνο που μια τέτοια απάντηση αδικεί κατάφορα τη δημοτική αρχή.

Κλήθηκε να κυβερνήσει τον τόπο σε περίοδο οικονομικής συμπίεσης των ΟΤΑ από την κεντρική διοίκηση σε βαθμό δύσκολα προβλέψιμο ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν. Με τη δυνατότητα στο κεντρικό κράτος να της δεσμεύει προσωρινά ακόμα και τα ελάχιστα αποθεματικά της, νομοθετικά προβλεπόμενη. Στην ουσία ο Βουρνούς και η συντροφιά του, όπως και κάθε δημοτική αρχή δηλαδή, έχουν μετατραπεί σε απλοί διαχειριστές μιας κατάστασης. Μη δυνάμενοι να στοχεύσουν κάτι επιπλέον, φαντάζει απαγορευτική ουτοπία μια τέτοια προσδοκία.

Δεν αποφεύγω να απαντήσω στο ερώτημα, ούτε καίγομαι από καμία πρόθεση να καλύψω τις εντυπώσεις για τη δημοτική αρχή. Έχω εξάλλου επισημάνει άπειρες φορές την ατολμία της και το συντηρητισμό της ειδικά στο κεφάλαιο της επαφής και της διαλεκτικής της με την κοινωνία. Νοιώθω όμως ότι την αδικεί οποιαδήποτε κρίση δεν λαμβάνει καθοριστικά υπόψη της ότι κλήθηκε να διοικήσει με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, χωρίς χρήματα. Κι είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα σε κάθε υγιή προβληματισμό η ψηφίδα αυτή.  

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ