6.10.2014 16:18

Απ’ το βουλευτή και … στο δάσκαλο

ΑΠΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Το Σύνταγμα ορίζει, κατά τα λοιπά, τη σαφή διάκριση των εξουσιών. Στους κοινοβουλευτικούς εναποθέτει την άσκηση του νομοθετικού έργου. Οι ίδιοι φυσικά, με τη δική μας απόλυτη σύμπραξη, έχουν αποδεχτεί πρώτοι να παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Στους βουλευτές δεν τρέχουμε για να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες άρσης των όποιων προβλημάτων κι εκείνοι με τη σειρά τους ελάχιστα αναλώνονται στο συγκεκριμένο σκοπό. Τους βλέπουμε σαν τους μεσάζοντες που θα μας πάρουν απ’ το χεράκι και θα μας ανοίξουν την πόρτα της εκτελεστικής εξουσίας ή την κάνουλα της χρηματοδότησης, πάλι ρυθμισμένη απόλυτα από τους υπουργούς.
Στο ίδιο καλούπι βάζουμε όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές και αργότερα, ως κοινωνία, ψηφίζουμε για την επανεκλογή τους ανάλογα με τις αποδεδειγμένες προσβάσεις του καθενός και το τελικό … έργο του. Οι βουλευτές με τη σειρά τους ποτέ δεν στέκονται προεκλογικά στις νομοθετικές τους παρεμβάσεις και την τελική τους κατάληξη, επιδίδονται στον κλασσικό αγώνα προσπεράσματος των «κατόπιν ενεργειών μου».

Στο Ντινόπουλο

Μου ήρθαν όλα τούτα κατά νου μόλις πληροφορήθηκα ότι και η νεαρά – ως προς τη χρονική διάρκεια παραμονής της στα έδρανα – βουλευτής, Μαρία Σταυρινούδη, ακολουθεί πλήρως την πεπατημένη. Άνοιξε την πόρτα του υπουργού Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλου κι επέτρεψε να περάσουν μέσα ο δήμαρχος Χίου και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ. Σημαντική η πρωτοβουλία της γιατί, μεταξύ άλλων, φανερώνει ότι η Μαρία πέτυχε να ξεκλειδώσει δύσκολα γραφεία από τις πρώτες μέρες παρουσίας της στο Κοινοβούλιο. Είναι όμως η ενδεδειγμένη φορά των πραγμάτων;

Η φυσική ροή

Σε μια χώρα με σεβασμό στο διακριτό ρόλο της κάθε εξουσίας τι θα συνέβαινε; Ο φορέας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα – εν προκειμένω η θηλιά δανειοδότησης στο λαιμό της ΔΕΥΑΝΧ – θα ζητούσε από το βουλευτή να παρέμβει νομοθετικά. Θα τον εξόπλιζε και με όλα τα κατάλληλα στοιχεία και θα τον άφηνε να τραβήξει το δρόμο του. Κι εκείνος, εκείνη στην περίπτωση μας, αναγνωρίζοντας την περιορισμένη τοπική εμβέλεια του θέματος, θα επιχειρούσε κατ’ αρχήν να βρει ερείσματα σε διακομματικούς συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα με παρεμφερές ζήτημα. Υπάρχουν 5 – 6 νομοί, αν δεν απατώμαι. Θα αναλάμβαναν από κοινού μια νομοθετική πρωτοβουλία, θα την κατέθεταν στη Βουλή και θα έφερναν τον κάθε Ντινόπουλο προ των πραγματικών ευθυνών του. Όχι ζητώντας του ένα … ρουσφέτι, αλλά ενώπιον ενός πραγματικού χρονίζοντος προβλήματος που, δεν πάει άλλο, θέλει τη λύση του.

Είπαμε όμως, όλα αυτά σε μια χώρα με φυσική τη ροή των πραγμάτων. Εδώ είναι Ελλάδα, οπότε μάλλον σωστά επιτελεί προς το παρόν το έργο της η Μαρία Σταυρινούδη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ