28.11.2012 0:07

Αμερική, αλλά … το 2020

Έχω πολύ περιορισμένη αντίληψη για τις συνθήκες ζωής εκτός χώρας, όση επιτρέπουν τα πολύ σύντομα επαγγελματικά ταξίδια μου, και δεν κρύβω ότι συχνά εκνευρίζομαι όταν συμπατριώτες μας του εξωτερικού εκφράζουν την άποψη ότι, ως κοινωνία, απέχουμε δεκαετίες από τις αντίστοιχες προηγμένων ευρωπαϊκών ή αμερικάνικων χωρών.
Πρόσφατα ένας φίλος από την Αμερική δε μπορούσε να κατανοήσει πώς η ΔΕΥΑΧ δαπανά ακόμα τόσους πόρους για να δίνει εργολαβίες για την καταμέτρηση των υδρομετρητών. «Στην Αμερική, όλοι οι αντίστοιχοι καταμετρητές είναι αυτόματοι, στέλνουν τις ενδείξεις κατανάλωσης σε ένα κεντρικό σύστημα και δεν υποβάλλεται σε κόστη και χαμένες ανθρωποώρες η αντίστοιχη ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΧ», μου έλεγε, ως κάτι το πολύ απολύτως φυσιολογικό.
Την Κυριακή συνέπεσε να διαβάζω ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ», με βάση το οποίο ΔΕΗ και Υπουργείο Περιβάλλοντος, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες στον τομέα της μέτρησης της ενέργειας, οδηγούνται σε μια νέα τεχνολογία. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η μέτρηση της ενέργειας θα πρέπει να πραγματοποιείται ως το 2020 με «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές, αντικαθιστώντας, υποχρεωτικά, τους 7,5 εκ. μετρητές στην Ελλάδα. Οι «έξυπνοι» μετρητές έχουν ενσωματωμένη επικοινωνία με τη ΔΕΗ και δε χρειάζεται να πηγαίνει επιτόπου ο καταμετρητής. Το σύστημα αυτό θα διευκολύνει αλλαγές στην τιμολόγηση, καθώς, όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση, θα υπάρχει και υψηλή τιμολόγηση.
Προσοχή, όλα αυτά έχουν χρονικό ορίζοντα το 2020 για τη ΔΕΗ. Οπότε για τη ΔΕΥΑΧ να μην προσθέσουμε καμιά ακόμη δεκαετία; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ