15.9.2014 16:53

Αδράνεια, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της εποχής

• ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ

Θυμήθηκα αυτό που έγραφα τις προάλλες με όσα διόλου … πολιτιστικά εκτυλίχθηκαν στην προσπάθεια εκλογής εκπροσώπων των πολιτιστικών σωματείων στη νέα διοίκηση του Ομηρείου. Έλεγα πως φυσικά δεν αρκεί η ανάδειξη μιας νέας δημοτικής αρχής, αν όλος ο υπόλοιπος κορμός διοίκησης του τόπου παραμείνει απαράλλαχτος.

Δεν εννοώ πως για την κατάντια του Ομηρείου φταίνε αποκλειστικά οι Γεωργία Μάντικα και Γιώργης Μαστοράκης, μα κάπου είχε αρχίσει να με ενοχλεί η διαχρονικότητα της φωτογραφίας των συνεδριάσεων. Ο Μέγας Δημήτριος στη μέση και οι ίδιοι παρακαθήμενοι και αμίλητοι τριγύρω του.

Με ενοχλούσε κατ’ αρχήν που Δημήτρης και Γεωργία δεν αντιλαμβάνονταν ότι η διοίκηση ενός Πνευματικού Κέντρου της εμβέλειας του Ομηρείου δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε οικογενειακή υπόθεση. Και πως έτσι που το πήγαιναν θα τοποθετούσαν και τα πεθερικά σ’ αυτή, να μπορούν να διεξάγονται οι συνεδριάσεις στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Με ενοχλούσε επίσης που η εξαιρετική συγκρότηση του Γ. Μαστοράκη του επέτρεπε να γίνεται καθεστωτικός, βιδωμένος επί χρόνια στην ίδια καρέκλα, λες και μόνο η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου είχε δικαίωμα εκπροσώπησης στο φορέα. Κυρίως με ενοχλούσε ο συμβιβασμός του ανυπότακτου Γιώργη με την επικίνδυνη στασιμότητα του Ομηρείου τα τελευταία χρόνια. Πώς μπορούσε να στηρίζει με την ψήφο του τέτοιες ανέκφραστες πολιτικές; Γιατί αποδέχονταν να θεωρείται δεδομένος για τον κάθε Μάντικα;

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, όλα αυτά δεν ενοχλούσαν μόνο εμένα. Ενόχλησαν και τον λοιπό … πολιτισμένο κόσμο και εξεγέρθηκε.

Είναι σαφές. Η επανάσταση του ψηφοφόρου στις 25 Μαΐου πυροδοτεί στην τοπική κοινωνία κι άλλες εστίες μικρότερων επαναστάσεων. Ικανών να ανατρέψουν την αδράνεια, το σύμπτωμα που απειλούσε την κοινωνία μας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Οι μικρές επαναστάσεις είναι χρήσιμο να γίνουν παντού, σε ό,τι σήμερα θεωρούσαμε προκαταβολικά ως δεδομένο. Σαν το ζεύγος Γεωργίας και Γιώργου στη διοίκηση του Ομηρείου. Να δώσουμε ευκαιρίες έκφρασης και σε άλλα τμήματα της κοινωνίας, να αποδείξουν αν μπορούν να είναι πιο δημιουργικά από όσα ζήσαμε. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ