21.2.2022 10:51

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη για την απόδοση ΦΠΑ στο "Εξοικονομώ"

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Συνήγορο του Καταναλωτή το θέμα με τη διαφορά στους συντελεστές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί συμπολίτες μας, από τα νησιά της Περιφέρειάς μας, έχουν επικοινωνήσει με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, προκειμένου να καταθέσουν παράπονα και να ρωτήσουν σχετικά, αναφορικά με την απαίτηση -εκ μέρους των υπευθύνων του προγράμματος "Εξοικονομώ", στο οποίο εντάχθηκαν πριν 3-4 χρόνια- επιστροφής χρηματικού ποσού (που κυμαίνεται από λίγες δεκάδες έως αρκετές εκατοντάδες Ευρώ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση).

Ειδικότερα, αρμόδιοι του προγράμματος "Εξοικονομώ" διατείνονται ότι, η απαίτηση αυτή (επιστροφής χρημάτων από τους ενισχυθέντες πολίτες) αφορά στην απόδοση του Φ.Π.Α. επί του προγράμματος. Όμως, ως γνωστόν, σε συγκεκριμένα νησιά της χώρας μας (μεταξύ των οποίων και στην περιοχή μας) ισχύει χαμηλότερο ποσοστό Φ.Π.Α. σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια, ενώ εκείνοι ζητούν την απόδοση μεγαλύτερου ποσοστού.

Συνεπώς, οι κρατήσεις υπέρ Φ.Π.Α. θα πρέπει να είναι ανάλογα με το ισχύον ποσοστό Φ.Π.Α. ανά περιοχή και όχι ενιαία.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται δια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γνωρίζουμε ότι, για το ίδιο θέμα, εδώ και καιρό, έχει εκφράσει την αντίθεση του και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).

Με την παρούσα, ζητούμε την νομοθετική ρύθμιση (ή τακτοποίηση μέσω εγκυκλίου) του όλου ζητήματος, ώστε να μην συνεχιστεί η διαδικασία της επιστροφής των ζητούμενων ποσών, μιας και είναι ηλίου φαεινότερο ότι, το ίδιο το πρόγραμμα όφειλε να έχει διευκρινίσει εξ αρχής ότι ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σε κάθε ωφελούμενο Πολίτη είναι αυτός που ισχύει στην περιοχή διαμονής και δραστηριοποίησης του, δηλαδή στην περιοχή υλοποίησης του προγράμματος "Εξοικονομώ".

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ