10.4.2013 11:21

Ψαριανός και Γιαννακάκη προκαλούν Ερώτηση για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη Χίο 


ΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ


Ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις συνθήκες κράτησης των Σύρων μεταναστών στη Χίο, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Γρηγόρης Ψαριανός και Μαρία Γιαννακάκη.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Ερώτησή τους: 

“Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα πενήντα ένα (51) μετανάστες, στην συντριπτική τους πλειονότητα Σύροι πρόσφυγες, κρατούνται σε ξύλινο οικίσκο στο Λιμεναρχείο Χίου. Μεταξύ των κρατούμενων υπάρχουν έγκυες γυναίκες και βρέφη.
Ο στεγασμένος χώρος, μερικών τετραγωνικών μέτρων, είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών ενός τέτοιου αριθμού ατόμων. Δεδομένου ότι το Λιμεναρχείο δεν είναι επιφορτισμένο με αρμοδιότητες και υποδομές, σχετικές με την υποδοχή μεταναστών, υπάρχει αδυναμία παροχής τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων να είναι άθλιες και να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) της Χίου ακόμα δεν λειτουργεί. Αναγνωρίζοντας ότι οι αιτίες μετανάστευσης των Σύρων προσφύγων οφείλονται στις πολιτικές συνθήκες της χώρας τους, η υποδοχή και περίθαλψή τους αποτελεί υποχρέωση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο της Ελλάδας. Ωστόσο δεν έχουν σημειωθεί πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του υφιστάμενου κοινοτικού, θεσμικού πλαισίου. Επιπλέον ο αρμόδιος Υπουργός είχε ανακοινώσει προ μηνών την δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τους πρόσφυγες που συρρέουν από την Συρία".


Οι δυο βουλευτές καταλήγουν στην Ερώτησή τους προς τον κ. Δένδια:  


1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πενήντα ένα προσφύγων; Θα επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις εγκύους και τα βρέφη;


2. Για ποιους λόγους δεν λειτουργεί το ΚΕΠΥ Χίου;


3. Σε ποιο πλαίσιο τεκμηριώνεται το σχέδιο δράσης για την διαχείριση των ανθρώπων που καταφθάνουν από τη Συρία;


4. Υπάρχει διαβούλευση σχετικά με την εφαρμογή του μηχανισμού για τον επιμερισμό βάρους από την μαζική μετακίνηση εκτοπισθέντων πληθυσμών σε Κοινοτικό επίπεδο; Αν ναι σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτή; Αν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Ελλάδα για την έναρξή της;
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ