12.8.2016 12:49

1,5 εκ. ευρώ στους μαστιχοπαραγωγούς για τα επόμενα 3 χρόνια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Η κυβέρνηση στηρίζει τον αγροτικό κόσμο του νησιού με διαφάνεια και στέκεται παραστάτης όποτε χρειαστεί. Αυτό λίγο πολύ δηλώνει με ανακοίνωση του  οΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πυρκαγιά στη Ν. Χίο που έπληξε τους μαστιχοπαραγωγούς και τις αποζημιώσεις που οι τελευταίοι αναμένουν, ανακοινώνοντας πως για τα επόμενα τρία χρόνια οι αποζημιώσεις θα φτάσουν το 1,5 εκ. ευρώ με παράλληλη επιχορήγηση της Ε.Μ.Χ.

Ούτε λόγος βέβαια για το ποιοι τελικά θα δικαιούνται τις αποζημιώσεις, ούτε κουβέντα για την αναγκαστικότητα και άκρα σιωπή για τη φορολόγηση των αγροτών.

 Η ανακοίνωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί χρέος του και επείγουσα ανάγκη την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα:

  • Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης
  • Υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων
  • Με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον

 Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλήθηκε να επιλύσει ταχύτατα τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και να εξοφλήσει υποχρεώσεις παρελθόντων ετών (ακόμα και από το 2008). Κράτησε ζωντανή τη χρηματοδότηση και την προοπτική, διατήρησε ενεργά τα αγροτικά προγράμματα και τις ενισχύσεις. Με κάθε ενέργειά της μεριμνά για τα πιο αδύναμα αγροτικά στρώματα, ενδυναμώνοντας την κοινωνική αλληλεγγύη, λύνοντας ταυτόχρονα χρονίζοντα προβλήματα.

  Με αυτή την λογική δράσης η ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην πυρκαγιά που έπληξε το νησί στις 25 -7-2016 ήταν άμεση.

  • Ο Υπουργός κ. Αποστόλου επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές έχοντας μαζί του τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ , διαμόρφωσε προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών και ανακοίνωσε την επίσπευση πληρωμών ενισχύσεων στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς .
  • Μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ξεκίνησε από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία των δηλώσεων των πληγέντων για ζημιές, τόσο όσον αφορά την παραγωγή όσο και το φυτικό κεφάλαιο.
  • Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 4/8 το Υπουργείο ανταποκρίθηκε θετικά στο σύνολο σχεδόν των αιτημάτων που υπέβαλλε η ΕΜΧ. Βασικός στόχος είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης στις αρχές του 2017 που θα ρυθμίζει το ζήτημα των αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου. Υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί ποσό 1,5 εκ. ευρώ περίπου στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς για την επόμενη τριετία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της καταστροφής.
  • Με εντολή υπουργού αποπληρώθηκαν αμεσότατα επιχορηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΜΧ ύψους 1,1 εκ ευρώ ενισχύοντας την ρευστότητα της ΕΜΧ.
  •  Η Ένωση στο σχεδιαζόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια θα επιχορηγηθεί για δράσεις ύψους 300,000 ευρώ .
  •  Βασική επιδίωξη του Υπουργείου και του ΣΥΡΙΖΑ Χίου είναι να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των μαστιχοπαραγωγών που θα δικαιούνται αποζημίωσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ