Ναυτιλία

9/3/18 18:16

τελ. ενημ.: 9/3/18 18:21

Με 3 πλωτά ασθενοφόρα για πρόσφυγες και νησιώτες ενισχύεται το Λιμενικό

Το διασυνοριακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ» εκμεταλλεύεται η χώρα μας για να θέσει στην υπηρεσία των νησιών τρία πλωτά ασθενοφόρα και δέκα οχήματα τύπου pick up για τις ανάγκες των προσφύγων αλλά προφανώς θα ενεργοποιούνται και όποτε υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταφοράς ασθενών από μικρότερα νησιά σε νησιά με νοσοκομειακή περίθαλψη.

Την προμήθεια ανακοίνωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την εναρκτήρια συνάντηση της πράξης με τίτλο «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας» και ακρωνύμιο Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ. από τη Ρόδο.

Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά και θα μεταφέρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας. Τα οχήματα θα αναπτυχθούν κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο να φτάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε απόκρημνη περιοχή όπου αποβιβάζονται μετανάστες.

Ο κ. Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας με την Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό καλείται να υλοποιήσει την εξασφάλιση νέων μέσων, όπως τα τρία πλωτά ασθενοφόρα και τα δέκα ειδικά αυτοκίνητα, με τα οποία ενισχύουμε και διευκολύνουμε την διακομιδή, ασθενών και αδυνάτων προσφύγων μέσω θαλάσσης. Είναι ένας εξοπλισμός που θα αποκτήσει η Ακτοφυλακή μας, και που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του τομέα αυτών των υπηρεσιών. Ο κόσμος έχει ακούσει πολλές φορές διακηρύξεις και εξαγγελίες. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά μετά από αυτή τη συνάντηση που έχουμε σήμερα με Κυπρίους εκπροσώπους, σε ένα μήνα να προχωρήσει η προκήρυξη και μέχρι τέλους του χρόνου δεσμευόμαστε ότι αυτά τα μέσα θα έχουν τεθεί σε υπηρεσία».

Απορίας άξιο ωστόσο είναι γιατί ένα από τα τρία δεν επελέγη να ελλιμενίζεται σε νησί του Βορείου Αιγαίου, εκεί που καταγράφονται και οι μαζικότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.

Αόριστες αναφορές για μεταφορικό ισοδύναμο

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επανέλαβε εκ νέου την πολιτική βούληση για εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, διαφαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό στα χέρια της.

«Αναζητούμε τρόπους και πόρους ώστε αυτή η ανακοίνωση τώρα να μη μείνει στο επίπεδο της εξαγγελίας. Σημειώνω ότι το λέμε τώρα που δεν είναι προεκλογική περίοδος και εργαζόμαστε για να το κάνουμε πράξη», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

 «Με βάση την πολύ καλή και εμπεριστατωμένη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δουλεύουμε συνεχώς για την ολοκλήρωση του μέτρου. Σκοπό έχουμε να γίνει το μεταφορικό ισοδύναμο αντικείμενο διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και σύντομα να εφαρμοστεί ώστε να ενισχυθούν τα νησιά μας», πρόσθεσε ο κ. Σαντορινιός.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση