20.6.2023 11:02

Το ΕΠΠΟΧΙ στην διαβούλευση για τα φωτοβολταϊκά στο Αίπος

Την Τετάρτη 21/6 στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ του έργου τοποθέτησης 30.000 φωτοβολταϊκών στο Αίπος

Το ΕΠΠΟΧΙ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά με όρους που δεν σφραγίζει παραγωγική γη, δεν ισοπεδώνει βουνοκορφές και δεν καταστρέφει ιστορικούς τόπους και τόπους φυσικού κάλλους, μετατρέποντάς τους σε βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας και ακυρώνοντας κάθε άλλη δυνατότητα χρήσης και ανάπτυξης προς όφελος των κοινωνιών. 

Το ΕΠΠΟΧΙ θα παραστεί λοιπόν στην εν λόγω διαβούλευση για να επισημάνει την σπουδαιότητα του οροπεδίου του Αίπους, το οποίο διαθέτοντας αμέτρητα στοιχεία και διασωζόμενα τεκμήρια ιστορικού, μυθολογικού, ανθρωπολογικού, αρχαιολογικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος μπορεί να προσφέρει στο νησί αλλά και στις πέριξ αυτού κοινότητες Πιτυούς, Λαγκαδάς, Συκιάδας, Καρδαμύλων, Βροντάδου μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης ειδικού τουρισμού εντασσόμενο αυτό καθαυτό στο διεθνές δίκτυο προστατευόμενων γεωτόπων ή στο δίκτυο γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ μαζί με όλο το νησί μας, που διαθέτει παγκόσμιας αξίας γεωτόπους. 

Για το οροπέδιο υπάρχουν ήδη προτάσεις και μελέτες τοπικών ερευνητών και επιστημόνων μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η παράδοση του στα σχέδια των μεγαλοεπενδυτών ενέργειας όπως φαίνεται στον χάρτη της ΡΑΕ είναι ενέργεια απερίσκεπτη, καταστροφική έως και εγκληματική για το μέλλον του νησιού μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ