18.3.2021 14:01

Στα όρια των αντοχών τους οι εκπαιδευτικοί του ειδικού σχολείου

Στην Πανελλήνια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την ειδική αγωγή έλαβαν μέρος και οι εκπαιδευτικοί του ειδικού σχολείου Χίου. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και ειδικό προσωπικό θέλησαν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την πλήρη απαξίωση του έργου τους σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι τα ειδικά σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά τηρώντας ωστόσο και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν την διασφάλιση της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών.

Ανοιχτό το ειδικό σχολείο αλλά με προϋποθέσεις 

Ο Διευθυντής του ειδικού σχολείου, Σ. Μονογιούδης τόνισε την σημασία που έχει να εξακολουθεί να λειτουργεί το Ειδικό Σχολείο.

Παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Μαρία Μουτρίκα η οποία σε δηλώσεις ανέφερε το κυριότερο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη θωράκισης της υγείας τόσο των εκπαιδευτικών όσο και μαθητών. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στην στέγη του ειδικού σχολείου αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά ζητήματα υγείας, για αυτό και κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας όπως τακτικές απολυμάνσεις, διενέργεια τεστ σε έναν από τους δυο γονείς αλλά και σε εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε και η ΔΟΕ τα αιτήματα τους αναλυτικά είναι:

  • Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα Ειδικά σχολεία!

  • Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις και να λαμβάνεται μέριμνα για τη φροντίδα των πασχόντων.

  • Να υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά ομάδα και της τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

  • Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη μεταφορά των μαθητών.

  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

  • Για όσους μαθητές αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω αναστολής λειτουργίας του σχολείου, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες δωρεάν επιστημονικές παρεμβάσεις!

 

Οι χώροι δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των μαθητών

Οι συνθήκες που επικρατούν στο Ειδικό Σχολείο δυσκολεύουν σημαντικά το έργο των εκπαιδευτικών και την εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών. Η Λογοθεραπεύτρια, Βαρλά Σάντυ σε δηλώσεις τόνισε ότι η λειτουργία είναι διάχυτη  και ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη χώρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μαθητές γυμνάζονται σε έναν περιφραγμένο χώρο 2,5 επί 3 τ.μ. Η εξωτερική αυλή επίσης είναι πολύ μικρή γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίζει αρμόδιους φορείς.

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν και όσα δήλωσε η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, Ιωάννα Πατσαβούδη:

«Δεν είμαστε απέναντι στους γονείς είμαστε δίπλα τους. Δυστυχώς δεν τηρούνται οι αποστάσεις, είμαστε πολύ κοντά εκπαιδευτικοί και θεραπευτές με τα παιδιά. Είμαστε 10 άτομα σε 25 τ.μ. εκπαιδευτικοί, θεραπευτές και παιδιά».

Λύση για την κ. Πατσαβούδη αποτελεί η προσέλευση των παιδιών να γίνεται εκ περιτροπής προκειμένου τα παιδιά να μοιράζονται.

Η προσωρινότητα του προβλήματος που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια οδήγησε εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό να φτάσει στα όρια των αντοχών του. Το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθεί το κτίριο φαντάζει μια δύσκολη διαδικασία για τον Διευθυντή του σχολείου, Σ. Μονογιούδη.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι αν και καθυστερημένα, εχτές άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους μαθητές και το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ