9.3.2021 13:24

Άμεση μεταστέγαση του Ειδικού Σχολείου και του 4ου Νηπιαγωγείου ζητά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Την επίσπευση των διαδικασιών για μεταστέγαση του Ειδικού Σχολείου και τμήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Χίου από τον Δήμο ζητά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής». Σε έγγραφό του αναφέρει τα εξής: 

Θέμα 1ο : Ειδικό Σχολείο: Ανάγκη μεταστέγασης

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο εδώ και χρόνια δεν έχει στεγαστεί σε κατάλληλο κτίριο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών, όπως αύλειο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένες και ευρύχωρες αίθουσες, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα παιδιά σε ομάδες, να κάνουν γυμναστική. 

Συνεπώς, λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες. Τα τμήματα, ελλείψει χώρου, στριμώχνονται δυο δυο σε κάθε αίθουσα, ενώ δεν υπάρχουν αίθουσες για ατομικές θεραπείες (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κλπ), καθώς και για μουσική ή γυμναστική, γεγονός που αναγκάζει το ΕΕΠ και τους ειδικούς παιδαγωγούς να κάνουν μάθημα επίσης δυο δυο, αρκετές φορές και τρεις σε κάθε αίθουσα. Όταν δε, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες παραμένουν στο διάλειμμα όλοι μαζί σε ένα χώρο τριάντα-σαράντα τετραγωνικών μέτρων. Τέλος, η πρόσβαση στο σχολείο είναι δυσχερής, καθότι βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Παρόλο που υπάρχει ασανσέρ, σε ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος ή βλάβης, το προσωπικό ανεβάζει τα αμαξίδια με τα παιδιά από τις σκάλες, ενώ αυτό αποτελεί πρόβλημα για παιδιά με κινητικές δυσκολίες. 

Παράλληλα, δεδομένων των συνθηκών αυτών, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που επιτάσσει η πανδημία, με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι εκτεθειμένοι συνεχώς στον κίνδυνο μόλυνσης. Είναι βαριές οι κυβερνητικές ευθύνες που σε αυτές τις συνθήκες τα ειδικά σχολεία όλης της χώρας έχουν μείνει αθωράκιστα, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μειωθούν οι ομάδες των μαθητών ανά εκπαιδευτικό, δε γίνονται συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ακόμα και η διαδικασία της προτεραιότητας του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς έχει μένει στη διαδικασία της αίτησης.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το παρόν κτίριο δεν πληροί τις προδιαγραφές για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου.

  • Καλούμε τον Δήμο Χίου να προχωρήσει στην ενοικίαση κατάλληλου χώρου που να πληροί τις προδιαγραφές, προκειμένου να στεγαστεί προσωρινά το Ειδικό Σχολείο μέχρι να κατασκευαστεί το νέο κτίριο. 
  • Παράλληλα καλούμε να τον Δήμο Χίου να επισπεύσει τις διαδικασίες κατασκευής του νέου Ειδικού Σχολείου προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να στεγαστούν επιτέλους στο δικό τους ασφαλή και κατάλληλο χώρο, σε ειδικά διαμορφωμένες και εξοπλισμένες αίθουσες. 

Θέμα 2ο : Μεταστέγαση τμήματος του 4ου νηπιαγωγείου Χίου

Είναι γνωστό ότι το 5ο Δ.Σ. Χίου έχει πληγεί λόγω του πρόσφατου σεισμού, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να αχρηστευθούν οι μισές αίθουσες διδασκαλίας του (παλιό κτίριο). Αυτή τη στιγμή το 5ο Δ..Σ Χίου αντιμετωπίζει έλλειψη αιθουσών για να στεγάσει Τμήματα Ένταξης, εργαστήρια Φυσικής, Τμήματα Υποδοχής, αίθουσα απομόνωσης παιδιών που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα covid-19 κτλ. Οι παραπάνω ελλείψεις δημιουργούν και τα αντίστοιχα προβλήματα, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Εδώ και χρόνια μια αίθουσα που ανήκει στο 5ο Δ.Σ. τη χρησιμοποιεί το 4ο Νηπιαγωγείου Χίου για τη στέγαση ενός τμήματός του. Καιρό τώρα θα έπρεπε το τμήμα αυτό να έχει μεταφερθεί στον νέο χώρο του και να απελευθερωθεί η αίθουσα για το δημοτικό σχολείο προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που καθυστερεί η μεταστέγαση εφόσον γνωρίζουμε ότι το κτίριο είναι έτοιμο προς χρήση. 

Καλούμε ΑΜΕΣΑ τον Δήμο Χίου να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη μεταστέγαση του τμήματος του νηπιαγωγείου στον νέο του χώρο και να επισπευτούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του παλιού κτηρίου του 5ου Δ.Σ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ