11.10.2012 20:29

«Σουμάρουν» προβλήματα οι ποτοποιοί

ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρότατα και τον κλάδο των ποτοποιών – αποσταγματοποιών στον οποίο δραστηριοποιούνται εννέα τοπικές επιχειρήσεις. Τους παραγωγούς απασχολεί έντονα  το φαινόμενο της παράνομης παραγωγής, διακίνησης και πώλησης αλκοολούχων ποτών , αλλά η κορυφή του παγόβουνου είναι τα οικονομικά μέτρα που πνίγουν τις επιχειρήσεις.                                                                               Αν δεν ληφθεί άμεση μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων τους, οι συνέπειες για το νησί θα είναι πολύ αρνητικές. Αυτό όμως που μπορούν και  πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι, είναι η ενεργοποίηση του συλλόγου τους, που έχει αδρανοποιηθεί μετά τη συνταξιοδότηση του πρώην προέδρου Τ.Ψυχή.
Το λαθρεμπόριο
Ο Α. Τέττερης επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου της σούμας και άλλων αλκοολούχων ποτών, όπως του τσίπουρου, επισημαίνοντας την έλλειψη ελέγχων σε όλα τα επίπεδα.                                                                                      «Δεν υπάρχει κανένας  έλεγχος στην απόσταξη, στη διανομή, την πώληση με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων από τους νόμιμους αποστάκτες, πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση από το κράτος».
Τα αιτήματα
1. Να μειωθεί ο ΕΦΚ στον κλάδο αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών και να δοθεί εύλογη παράταση για την καταβολή του ΕΦΚ, ώστε να παραμείνουν συνεπείς οι επιχειρήσεις του κλάδου.
2. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπει τέλος στο λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση, που όχι μόνο πλήττει τον κλάδο αλλά μειώνει και τα κρατικά έσοδα.
3. Να τεθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου το ταχύτερο δυνατό.
4. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταβολής των επιδοτήσεων από αναπτυξιακά προγράμματα για επιχειρήσεις-δικαιούχους του κλάδου.
5. Να εξετασθεί η δυνατότητα επαναφοράς του κλάδου στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, έστω σταδιακά.                                                                                                                 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ