30.12.2014 14:45

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ή κάρβουνο και η Αμανή

• Η ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ – ΛΟΓΩ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ - ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ Η «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» ΚΑΘΕ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΧΙΟ

Πύρινες δύσκολες στιγμές ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα έζησε πάλι η βορειοδυτική Χίος. Από αμέλεια (βλ. ανεμογεννήτριες) ή ανθρώπινο χέρι η περιοχή της Αμανής έχει μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, ως η μεγαλύτερη εναπομένουσα ζώνη πρασίνου του νησιού. Η παντελής εγκατάλειψη της αγροτικής γης στην περιοχή έχει μετατρέψει τις βουνοπλαγιές της σε αποθήκες πυρομαχικών έτοιμων ανά πάσα ώρα να εκραγούν, με τους ιδιαίτερα εύφλεκτους σπάρτους να είναι το διαθέσιμο φυτίλι.

Τους κινδύνους μεγιστοποιεί κάθε φορά η ουσιαστική αδυναμία άμεσης πυροσβεστικής επέμβασης. Από την ώρα εκδήλωσης της κάθε φωτιάς για να επέμβουν τα πυροσβεστικά οχήματα πρέπει να διανύσουν πάνω από 60 χλμ. ανηφορικού οδικού δικτύου. Με μια λογική μέση ταχύτητα χρειάζεται να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δυο ώρες μέχρι να πέσουν οι πρώτες σταγόνες νερού στα μέτωπα που έχουν ήδη αναπτυχθεί.

 Η εμπειρία των τελευταίων πυρκαγιών καταδεικνύει ότι η περιοχή δεν προσβλέπει ούτε σε εναέρια βοήθεια. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Χίου δεν επιτρέπουν τον εύκολο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Κι όταν όμως οι συνθήκες δεν εμποδίζουν τον ανεφοδιασμό, η διαπίστωση ότι καίγονται μη αγροτικές εκτάσεις συνυπολογίζεται από το Πυροσβεστικό Αρχηγείο και για λόγους οικονομίας δεν δίνει εντολή απογείωσης.

Σε κάθε φωτιά στην περιοχή οι υπεύθυνοι παίζουν με το νόμο των πιθανοτήτων. Μέχρι σήμερα το παιχνίδι με τη φωτιά δεν έχει κάψει κατοικήσιμους οικισμούς. Ποιος διασφαλίζει όμως τη μόνιμη συμμαχία των καιρικών συνθηκών; Τα περισσότερα χωριά εφάπτονται με πλούσια βλάστηση. Η πρώτη φωτιά που θα ξεφύγει είναι βέβαιο ότι θα πλήξει και κάποιους από τους κατοικήσιμους οικισμούς από υπερήλικες κατοίκους.

Μοναδική λύση πραγματικής προστασίας της Αμανής από τον πύρινο όλεθρο είναι η εγκατάσταση στην περιοχή Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Για την αναγκαιότητα συνηγορεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου. Μέχρι σήμερα προσέκρουε στη δαπάνη που συνεπάγεται η πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού και του ανάλογου εξοπλισμού. Όλοι φυσικά αναγνωρίζουν ότι το κόστος σύστασης και λειτουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου δεν εμποδίζεται στην υλοποίηση μόνο από την έλλειψη πόρων. Απουσιάζει η συντονισμένη και διαρκής διεκδίκηση του αιτήματος, ως η έσχατη υποχρέωση της Πολιτείας σε μια περιοχή που προ πολλού, με την κάθε μορφή της, έχει εγκαταλείψει.

Από σήμερα κιόλας είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η σύσσωμη διεκδίκηση Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την Αμανή. Όσα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη εμφανίζουν την κορμοστασιά τους τις μέρες και τις νύχτες της φωτιάς θα πρέπει να κατανοούν ότι η συμβολή τους δεν νοείται να περιορίζεται σε καθαρά επικοινωνιακές ή ψυχολογικής τόνωσης επισκέψεις. Δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Διεκδίκηση χρειάζεται εδώ και τώρα, ώστε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αμανής να περιορίζει τους πολλούς κινδύνους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ