29.9.2012 12:02

Παρόντες, αρκεί να τους ζητηθεί

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ "ΟΜΙΚΡΟΝ" Γ. ΡΟΔΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ "Π" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

 
Την κρίσιμη ώρα της φωτιάς έδωσαν δυναμικά το παρόν τους, υπερβάλλοντας εαυτόν, αφού πολλοί ήταν για μερόνυχτα άυπνοι, νηστικοί και κουρασμένοι στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Την ώρα της ανασύστασης ποιος θα είναι ο ρόλος τους;
Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν λογαριάζονται από την αυτοδιοικητική εξουσία επαρκώς για την επόμενη μέρα.
 «Ο φορέας που θα συσταθεί θα πρέπει να δεσμευθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων που θα ληφθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες  των πανεπιστημίων, τις απόψεις των ειδικών αλλά και τις υποδείξεις του Δασαρχείου», κρίνει ο Γ. Ροδάκης, πρόεδρος της «Ο».
 
Να κάνουν αυτά που θα πουν
Όπως εξηγεί, εκείνοι δεν θέλουν να υποδείξουν τη δουλειά κανενός. «Εμείς είμαστε εδώ και υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε φορέα μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε», διευκρινίζει.
Σημαντικό θέμα είναι να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός αλλά και έλεγχος για τη υλοποίηση όσων θα γίνουν. «Τη φύλαξη των καμένων εκτάσεων θα ήταν καλό να αναλάβει το Δασαρχείο κι όταν λέμε φύλαξη εννοούμε ουσιαστική και από τον κόσμο και από τους κτηνοτρόφους», προτρέπει.
 
Εθελοντές και στα αντιπλημμυρικά
Τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες, υποστηρίζει ο κ. Ροδάκης. Σε αυτά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οι εθελοντές.  «Η υλοτόμηση και τα αντιπλημμυρικά θα γίνουν από εργολάβους υπό την επιτήρηση κάποιου. Θα μπορούσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε.  Θα έπρεπε ίσως από τώρα να είχαν στοιβαχτεί σάκοι σε επικίνδυνα σημεία ή να γίνονταν άλλες εργασίες, στις οποίες να είχαν σημαντικό ρόλο οι ομάδες εθελοντών αλλά και ομάδες πολιτών που αναδείχθηκαν και κινητοποιήθηκαν την ώρα της ανάγκης».
 
Έπρεπε να είχαν ξεκινήσει
Και ο ίδιος, όπως κι όλοι οι πολίτες, ανησυχεί στο ενδεχόμενο κάποιας βροχόπτωσης και σημειώνει με νόημα πως, αν δεν υπήρχαν οι ρυθμοί του δημοσίου, κανονικά τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει. «Δεν ξέρω σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει. Θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει κάποια αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Δυστυχώς δεν έχουμε εμείς εμπειρία από τέτοιες διαδικασίες και ρυθμούς του δημοσίου».
 
Είμαστε εδώ
 Το παρόν θα δώσουν και στην προσπάθεια ανασύστασης της Χίου οι εθελοντικές οργανώσεις πάντως, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της «Ο». « Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε θέματα πρακτικά. Και το καλοκαίρι είχαμε κάνει καθαρισμούς στα Ρεστά, στην Κλειδού και φέτος θα τις συνεχίσουμε, υπό τις οδηγίες του Δασαρχείου και θα είμαστε εκεί όπου μας ζητηθεί».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ