17.7.2015 12:28

Οι οπωρώνες του Κάμπου, στο πρόγραμμα Life- Biodelear

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο η Ενημερωτική Εσπερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος LIFE-BIODELEAR.

Το BIODELEAR είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης για τον έλεγχο της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) μέσω της χρήσης ενός καινοτόμου και περιβαλλοντικά φιλικού ελκυστικού τρόπου. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε οπωρώνες εσπεριδοειδών στην περιοχή του Κάμπου της Χίου.  

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του νησιού, ο βουλευτής Α. Μιχαηλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης καθώς και η εκπρόσωπος του Δημάρχου Β. Ποταμούση

Τα πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση του έργου στην περιοχή του Κάμπου παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου  Δρ Μαυραγάνης Βασίλειος, Εντεταλμένος Ερευνητής στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ ακολούθησαν ομιλίες και εκτενείς παρουσιάσεις  από τους εκπροσώπους των υπολοίπων συμμετεχόντων φορέων του έργου.

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Παπαδόπουλος,  «η αντιμετώπιση της Μύγας της Μεσογείου με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους όπως η μαζική παγίδευση συνδέεται όχι μόνο με την αντιμετώπιση των προσβολών των καρπών αλλά και με την προστασία του ιδιαίτερου οικοσυστήματος του Κάμπου της Χίου».

Ο Αναπλ. Καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλαος Κουλούσης σημείωσε ότι η μέθοδος που αναμένεται να αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράμματος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για άλλα έντομα μεγάλης οικονομικής σημασίας ενώ  η Ερευνήτρια του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Μπεμπέλου Ελευθερία τόνισε πως η αποτελεσματικότητα του ελκυστικού στην αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου θα συμβάλλει στη δραστική μείωση των υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στους καρπούς των εσπεριδοειδών. 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Θεοχαρόπουλος Σίδερης, Τακτικός Ερευνητής και Δ/ντης Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Την εσπερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις του έργου και τις άμεσες αλλά και έμμεσες θετικές επιπτώσεις του τόσο στη βελτιστοποίηση της  τοπικής αγροτικής  παραγωγής εσπεριδοειδών  αλλά και στην  προβολή της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου.

Στην εκδήλωση επίσης, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον ομότιμο καθηγητή Εντομολογίας του ΑΠΘ Βύρωνα Κατσόγαννο για την πολυετή, σημαντική και ουσιαστική ερευνητική του δραστηριότητα η οποία είχε πάντα ως σημείο αναφοράς αλλά και έμπνευσης τους αγρούς της Χίου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ