12.10.2012 8:54

Νυχτερινό… κουδούνι

Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΜΙΣΕ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 
Την ώρα που οι μαθητές πηγαίνουν στο φροντιστήριο, οι εργαζόμενοι ξεκουράζονται ή ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες, ένα σχολικό κουδούνι χτυπά στον Κάμπο. Είναι το κουδούνι του Εσπερινού σχολείου Χίου το οποίο φέτος λειτουργεί με 70 μαθητές όλων των ηλικιών σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι περισσότεροι έχουν ξυπνήσει νωρίς το πρωί αναζητώντας το μεροκάματο και το βράδυ πλέον με την κούραση να βαραίνει τα βλέφαρα και το σώμα τους, προσπαθούν να στριμώξουν στα μαθητικά θρανία τη δίψα για μάθηση και την ανάγκη να εκπληρώσουν τα όνειρα τους.
Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει το μαθητικό δυναμικό ειδικά στο εσπερινό Λύκειο, η πρωινή εργασία και η απογευματινή μελέτη για κάποιους είναι μονόδρομος ακόμη κι όταν το μεροκάματο είναι δυσεύρετο.
 
Η παλιά σειρά
Κάποιοι από αυτούς είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Η ανάγκη χρόνια πριν τους έκανε να εγκαταλείψουν το σχολείο και τώρα επιστρέφουν στα θρανία για το απολυτήριο. Ο αριθμός αυτών των μαθητών δεν είναι σημαντικός, εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου Στ. Σπυράκης. «Με τη δημιουργία του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, το οποίο δεν έχει τις απαιτήσεις και το ημερήσιο πρόγραμμα του εσπερινού είναι πολλοί εκείνοι που στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση για να πάρουν έναν τίτλο σπουδών».
Άλλη μια κατηγορία μαθητών είναι αυτή που βρίσκονται ήδη στην παραγωγική διαδικασία, σε θέσεις του δημοσίου, του στρατού, κ.λπ. κι απλά θέλουν να βελτιώσουν με το απολυτήριο Λυκείου το βιοτικό τους επίπεδο.
 
Οι πιτσιρικάδες της βιοπάλης
Οι νεαροί είναι εκείνοι που η ανάγκη τους οδήγησε στο εσπερινό Λύκειο. Τα πρωινά δουλεύουν προσπαθώντας να βοηθήσουν κι εκείνοι στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση του μαθητικού δυναμικού στο Εσπερινό Λύκειο. «Στο Γυμνάσιο έχουμε 20 μαθητές. Στο Λύκειο φέτος παρουσιάζεται αύξηση των μαθητών κατά 10-15% . Αυτή τη στιγμή φοιτούν 50 μαθητές στις τέσσερις τάξεις του Λυκείου με τη δυνατότητα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.», είπε ο κ. Σπυράκης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες αν υπήρχε η σωστή προβολή στο Εσπερινό Λύκειο, θα είχε ακόμη περισσότερους μαθητές. «Λογικά θα είχαμε πολλούς περισσότερους μαθητές αν υπήρχε μεγαλύτερη προβολή στο Εσπερινό Λύκειο και στις προοπτικές του. Αποτελεί διέξοδο για πολλές οικογένειες την ώρα που ένα επιπλέον έσοδο είναι προσμετρήσιμο για κάθε οικογένεια. Θα ήταν καλό και για τα ημερήσια Λύκεια του νησιού μας», καταλήγει. 
Οι μαθητές της Δ΄Λυκείου είναι 12 στο Εσπερινό Λύκειο χωρίς ακόμη να είναι γνωστό το πόσοι από αυτούς θα δοκιμάσουν να φτάσουν τα όνειρα τους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η νύχτα έχει πέσει την ώρα που σχολούν οι μαθητές του Εσπερινού σχολείου αλλά η ελπίδα για καλύτερες μέρες φωτίζει το δρόμο τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ