3.10.2012 16:28

Νέα αιφνιδιαστική άσκηση στη Χίο με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΕΠΕΛΕΓΗ Η ΧΙΟΣ ΩΣ ΝΗΣΟΣ- ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ" ΛΕΝΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ 96 ΑΔΤΕ

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αιφνιδιαστικές ασκήσεις ετοιμότητας, τις οποίες ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος έχει αναγάγει σε πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης της εκπαίδευσης, αλλά και της επαγρύπνησης των ΕΔ, χωρίς να παραγνωρίζεται και η αξία του αποτρεπτικού μηνύματος που εκπέμπουν προς Ανατολάς. 

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε στη Χίο αιφνιδιαστική άσκηση απόκρουσης εχθρικής επίθεσης, στην οποία ο εχθρός απεικονίζεται από δυνάμεις της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (γνωστής και ως "Δ"). Πρωτεύοντα στόχο της επιχείρησης της "εχθρικής" δύναμης αποτέλεσε το αεροδρόμιο της νήσου με αεροκίνητη επιχείρηση, όπως άλλωστε αναμένεται να συμβεί και σε πραγματικές συνθήκες. Οι συνθήκες διεξαγωγής της άσκησης προσομοιώνουν εκτεταμένο στρατηγικό αιφνιδιασμό, καθώς η διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ ενημερώθηκε για την έναρξη της άσκησης ταυτόχρονα με την έναρξη της "επίθεσης". 

Το κύριο ζητούμενο είναι η επιτυχής αντίδραση της "αμυνόμενης" διοίκησης με την έγκαιρη ανταπόκριση των τμημάτων άμεσης επέμβασης και ιδίως της μηχανοκίνητης εφεδρείας εντός των προβλεπόμενων χρόνων. Οπωσδήποτε είναι ενδιαφέρουσα η επιλογή της Χίου ως νήσου - "στόχου", δεδομένης της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί τον Αύγουστο λόγω εμπρησμού, και πιθανώς αντανακλά εύλογη ανησυχία της ηγεσίας. 

Είναι επίσης ενδιαφέρουσα (και πολύ θετική) η σημασία που δίνεται στα αεροδρόμια του Αν. Αιγαίου, με δεδομένο ότι και η προηγούμενη αιφνιδιαστική άσκηση διεξήχθη σε ανάλογο πεδίο. Θα ήταν ευχής έργο αν η έμφαση αυτή οδηγούσε και στην αναθεώρηση κάποιων ατυχών επιλογών του παρελθόντος ως προς τις μονάδες που τα καλύπτουν...
 
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ