3.10.2012 16:28

Νέα αιφνιδιαστική άσκηση στη Χίο με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΕΠΕΛΕΓΗ Η ΧΙΟΣ ΩΣ ΝΗΣΟΣ- ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ" ΛΕΝΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ 96 ΑΔΤΕ

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αιφνιδιαστικές ασκήσεις ετοιμότητας, τις οποίες ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος έχει αναγάγει σε πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης της εκπαίδευσης, αλλά και της επαγρύπνησης των ΕΔ, χωρίς να παραγνωρίζεται και η αξία του αποτρεπτικού μηνύματος που εκπέμπουν προς Ανατολάς. 

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε στη Χίο αιφνιδιαστική άσκηση απόκρουσης εχθρικής επίθεσης, στην οποία ο εχθρός απεικονίζεται από δυνάμεις της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (γνωστής και ως "Δ"). Πρωτεύοντα στόχο της επιχείρησης της "εχθρικής" δύναμης αποτέλεσε το αεροδρόμιο της νήσου με αεροκίνητη επιχείρηση, όπως άλλωστε αναμένεται να συμβεί και σε πραγματικές συνθήκες. Οι συνθήκες διεξαγωγής της άσκησης προσομοιώνουν εκτεταμένο στρατηγικό αιφνιδιασμό, καθώς η διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ ενημερώθηκε για την έναρξη της άσκησης ταυτόχρονα με την έναρξη της "επίθεσης". 

Το κύριο ζητούμενο είναι η επιτυχής αντίδραση της "αμυνόμενης" διοίκησης με την έγκαιρη ανταπόκριση των τμημάτων άμεσης επέμβασης και ιδίως της μηχανοκίνητης εφεδρείας εντός των προβλεπόμενων χρόνων. Οπωσδήποτε είναι ενδιαφέρουσα η επιλογή της Χίου ως νήσου - "στόχου", δεδομένης της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί τον Αύγουστο λόγω εμπρησμού, και πιθανώς αντανακλά εύλογη ανησυχία της ηγεσίας. 

Είναι επίσης ενδιαφέρουσα (και πολύ θετική) η σημασία που δίνεται στα αεροδρόμια του Αν. Αιγαίου, με δεδομένο ότι και η προηγούμενη αιφνιδιαστική άσκηση διεξήχθη σε ανάλογο πεδίο. Θα ήταν ευχής έργο αν η έμφαση αυτή οδηγούσε και στην αναθεώρηση κάποιων ατυχών επιλογών του παρελθόντος ως προς τις μονάδες που τα καλύπτουν...
 
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ