2.10.2012 10:26

Μικροβιολόγοι υπάρχουν, αναλύσεις δεν γίνονται

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ για τις μικροβιακές αναλύσεις θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη, παρότι η διοίκηση του τοπικού παρατήματος προσπαθεί να βρει λύση που θα τους εξυπηρετεί μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι το μικροβιολογικό εργαστήριο, που είναι σχεδόν ανε νεργό λόγω της έλλειψης των αντιδραστηρίων ανάλυσης των παρασκευασμάτων από τότε που έκλεισε η χορηγός εταιρεία, με αποτέλεσμα να είναι άχρηστα και τα μηχανήματα, αφού τεχνικά είναι αδύνατη η χρησιμοποίηση αντιδραστηρίων άλλης εταιρείας.        
 
Με πρωτοβουλία του τοπικού κλιμακίου του ΙΚΑ έχει υποβληθεί  ερώτηση στην κεντρική διοίκηση με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις σε σχετική εγκύκλιο που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα υποκαταστήματα, με αντικείμενο τη θέσπιση δυνατότητας των ασφαλισμένων να κάνουν τις αναλύσεις τους στους μικροβιολόγους που έχουν διακόψει την σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ με απόδειξη, για να παίρνουν πίσω κάποια χρήματα.
 
Δυνατότητα που δεν υπάρχει έως τώρα, αφού οι εξετάσεις γίνονται πλέον
μόνο στο νοσοκομείο. Οι πρώην συμβασιούχοι γιατροί της Χίου έχουν προσφύγει στη διαδικασία επίσχεσης εργασίας ζητώντας να πληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Οι αναλύσεις
 
Το εργαστήριο εξακολουθεί να είναι ανενεργό, όπως όλα στην Ελλάδα, αφού δεν τροφοδοτούνται με τα απαραίτητα χημικά υλικά των αναλύσεων, τα δοκιμαστικά, όπως λέγονται.
Τα μηχανήματα υπάρχουν, οι θέσεις των «εσωτερικών»  μικροβιολόγων είναι καλυμμένες με τους δύο υπαλλήλους που προβλέπονται, αλλά το τμήμα υπολειτουργεί.
Από την ημέρα που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα πραγματοποιεί μόνο αναλύσεις γενικής ούρων, καθίζησης και προθρομβίνης για την πηκτικότητα του αίματος, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εξυπηρετούμενων από 35 έως 40 που ήταν να έχει μειωθεί σε 2 έως 4 το πολύ την ημέρα.
«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση για να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους. Περιμένουμε απάντηση στο έγγραφο που έχουμε κοινοποιήσει και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε σύντομα να δώσουμε την  προσωρινή λύση που ζητάμε, μέχρι να γίνει
δυνατή και πάλι η λειτουργία του εργαστηρίου μας», δηλώνει ο προϊστάμενος των
Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ν. Μακρίδης.
 
Η προσφορά
 
Το πρόβλημα των αντιδραστηρίων και των μηχανημάτων θα μπορούσε να είχε λυθεί έγκαιρα αλλά το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση της εταιρείας Medicom,  που από το Μάρτιο του 2012, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο των εργαστηρίων, κατέθεσε στα  παραρτήματα  προσφορά δωρεάν χορηγίας μηχανήματος με προτεινόμενες τιμές αντιδραστηρίων φθηνότερες  από τις παλιές.
 
«Κοινοποίησα αμέσως την προσφορά στα κεντρικά, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πάρει ακόμη καμία απάντηση, είμαστε σε αναμονή. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα γι’ αυτό.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Μάιο στην Αθήνα, η διοίκηση ενημέρωσε τους διευθυντές ότι πιθανά θα δινόταν η απάντηση τον Ιούλιο, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Ανακινήσαμε το θέμα στις 21 Αυγούστου, αλλά και πάλι μας παρέπεμψαν αόριστα στο μέλλον. Τα συμπεράσματα δικά σας»
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ