1.7.2015 17:38

Με το μαχαίρι στο λαιμό η αγορά

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις ο επιχειρηματικός κλάδος του νησιού και οι Συνεταιριστικές Ενώσεις. Η έλλειψη ρευστότητας έχει παγώσει κάθε εμπορική δραστηριότητα και η επιμήκυνση αυτής της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει. Το πρώτο «θύμα» αυτής της κατάστασης, σε τοπικό επίπεδο είναι η εταιρεία «ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε.», η οποία ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Οι έμποροι βλέπουν τον κόσμο να κυκλοφορεί μέσα στην αγορά αλλά να μην ψωνίζει, ενώ οι  συνεταιριστικές ενώσεις του νησιού αναμένουν στωικά να ξεπεραστεί κι αυτός ο σκόπελος, προσμένοντας στις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες. Στην ίδια κατάσταση και τα εστιατόρια του νησιού μας που προσπαθούν να λειτουργούν πλήρως παρά τα προβλήματα στην τροφοδοσία τους που δημιουργούνται από την έλλειψη ρευστότητας.

Ε.Μ.Χ.: Έχει προνοήσει, συνιστά ψυχραιμία

Ψυχραιμία συνιστά ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Ευθύμης Μονίαρος στους   παραγωγούς και σε όσους  επαγγελματίες συναλλάσσονται μαζί της. Προς το παρόν  δεν έχουν ακυρωθεί οι παραγγελίες και δεν έχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές που φτάνουν το 75 με 80% της ετήσιας παραγωγής της . Οι υποχρεώσεις εκτελούνται κανονικά. Το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ευθύμη Μονίαρο  πρόβλεψε όσο μπορούσε  τις εξελίξεις,  έκλεισε  έγκαιρα τις παραγγελίες και είναι καλυμμένο έως το τέλος της χρονιάς.

«Από την περασμένη Παρασκευή έχουμε καταθέσει τις καταστάσεις  πληρωμής των παραγωγών για την εξόφληση της εσοδείας του 2013, αλλά επειδή είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με το τραπεζικό σύστημα, είναι επόμενο  ότι δεν θα πληρωθούν. Με τους μεγάλους πελάτες έχουμε έρθει σε συζήτηση για  να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα,  στο μέτρο και στον βαθμό που μπορούμε να προβλέψουμε κάποια πράγματα. Η Ένωση είναι κατά βάση εξαγωγικός συνεταιρισμός, καλά να είναι οι παραγωγοί και η γη της Χίου  θα παράγουν το προϊόν  και εμείς  θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξάνεται το ποσοστό των εξαγωγών, που έχει φτάσει στο 75 με 80% της παραγωγής» .

Ο πρόεδρος της Ένωσης δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα το μέγεθος της  οικονομικής και παραγωγικής ζημιάς που μπορεί να υποστεί η Ε.Μ.Χ. αν συνεχιστεί το πρόβλημα.

Ε.Α.Σ.: Πρόβλημα στις εισαγωγές

Αποθέματα ζωοτροφών για δύο μήνες ακόμη, διαθέτει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η δουλειά έχει μειωθεί και αν συνεχιστεί η έλλειψη ρευστότητας θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των εισαγωγών, σύμφωνα με το Διευθυντή Γιώργο Μαυρίκο. Κατά τα άλλα, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες συνεταιριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ  Α.Ε. : Αναστολή λειτουργίας

Κατέβασε προσωρινά τα ρολά η ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε. χθες το πρωί ανακοινώνοντας προσωρινή αναστολή λειτουργίας, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι από χθες τελούν σε υποχρεωτική άδεια μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των τραπεζών που αναμένεται να οδηγήσει σε επαναλειτουργία τη μονάδα.

Εργολάβοι: Σβήνουν τις μηχανές

Τα συνεργεία δημοσίων έργων έχουν σταματούν να δουλεύουν αφού δεν πληρώνονται από το δημόσιο. Από τη Δευτέρα η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις σβήνουν τις μηχανές . Η εταιρία Ζενιώδη – Πικούνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σήμερα σταματά τις εργασίες κατασκευής του 1ου Τμήματος του δρόμου παράκαμψης της πόλης της Χίου στο χείμαρρο Παρθένη.

«Σταματάμε και θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», δηλώνει ο Μιχάλης Ζενιώδης.

«Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός, εδώ δεν μας πλήρωναν τον καλό καιρό,  πού θα βρουν  τα χρήματα τώρα. Ακόμη και αν υπάρξει τελική συμφωνία μετά τη δημοσκόπηση, θα χρειασθεί πολύς καιρός για να αποκατασταθεί η τραπεζική  αγορά».

Έμποροι: Με αντικαταβολές

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην εμπορική αγορά, σύμφωνα με την αντιπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρείας Benetton,  Χριστίνα Σεράφη.

«Ο κόσμος κυκλοφορεί  στην αγορά, αλλά δεν μπαίνει στα καταστήματα. Πολλές εταιρείες δίνουν εμπορεύματα σε επιχειρήσεις μόνο με αντικαταβολή, αντιλαμβάνονται τη δυσκολία, αλλά προσπαθούν να κατοχυρώσουν τη θέση τους. Με αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να κινηθεί η αγορά».

Ταβέρνα Όμηρος: «Αν δεν ψωνίσω, πώς θα μαγειρέψω;»

Χάλια χαρακτηρίζει την κίνηση στα περιφερειακά  καταστήματα εστίασης, ο ιδιοκτήτης της  ταβέρνας «Όμηρος»,  Γιώργος Τσέτσερης.

Το κλείσιμο των Τραπεζών, κατά την άποψη του δίνει τη χαριστική βολή σε ένα κύκλωμα επιχειρήσεων που έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τη φετινή μείωση της τουριστικής κίνησης και επιβιώνει με  Τούρκους και ελάχιστους άλλους τουρίστες. Ακόμη όμως και οι Τούρκοι είναι σαφέστατα μειωμένοι σε σχέση με την περσινή σεζόν.

«Οι ντόπιοι  δεν κινούνται, ο τουρισμός είναι πεσμένος, ιδιαίτερα τώρα. Αν συνεχιστεί το τραπεζικό πρόβλημα σε λίγο δεν θα μπορούμε να ψωνίσουμε, αφού οι έμποροι ζητούν άμεση καταβολή των τιμολογίων. Αν δεν ψωνίσω, πώς θα μαγειρέψω για να δουλέψω; Το επάγγελμα μας πλήττεται άμεσα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ