20.7.2015 16:30

Μάννα εξ Ερυθρού Σταυρού για τους πρόσφυγες

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Mε 300.000 Ελβετικά φράγκα χρηματοδοτεί ο Ερυθρός Σταυρός σε πρώτη φάση τις άμεσες  ανάγκες των παραμεθόριων νησιών του Αιγαίου Πελάγους στο μεγάλο πρόβλημα της περίθαλψης των μεταναστών, δίνοντας προτεραιότητα στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται παροχές υπηρεσιών υγείας και διανομή υλικών διαβίωσης,  ατομικής υγιεινής, ειδών πρώτης ανάγκης,  άμεσης υποστήριξης μόλις έρθουν στα νησιά. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αξιολογηθούν και  αν κριθεί ότι απαιτείται, η χρηματοδότηση θα επεκταθεί χρονικά και ποσοτικά.

«Στο πρόγραμμα  της  Διεθνούς  Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού που εδρεύει στη Γενεύη, ενταχθήκαμε μετά από αίτημα του Ελληνικού Παραρτήματος. Η Διεθνής Ομοσπονδία έχει εγκρίνει σε πρώτη φάση  300.000 Ελβετικά φράγκα (σχεδόν ισότιμα με το ευρώ) για τη δράση έως και το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσει αξιολόγηση και εφόσον οι ανάγκες συνεχίζονται θα επεκταθεί» δηλώνει στον «π» η  Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ε.Σ Παρασκευή Φελέκη.

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  έχουν ενταχθεί  η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος , η  Κως,η  Ρόδος και η Κρήτη, αλλά έχει δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των  νησιών του Β/Ανατολικού Αιγαίου και της Κω, που επιβαρύνονται με την υποδοχή του κύριου μεταναστευτικού όγκου.

Επαφές

Στα πλαίσια των ενεργειών καταγραφής και προγραμματισμού των δεδομένων της Χίου, την Τετάρτη 15 Ιουλίου η  Τομεάρχης  της Κεντρικής Διοίκησης  και κλιμάκιο  του Τοπικού Παραρτήματος επισκέφθηκαν τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

"Οι επαφές ήταν αποδοτικές, καταγράψαμε τις ανάγκες  και τη δραστηριοποίηση των άλλων φορέων  στα θέματα αυτά για να μην γίνουν επικαλύψεις ή άστοχες ενέργειες. Από τους τοπικούς φορείς αποκτήσαμε καταλόγους  των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν. Από τον  Αστυνομικό Διευθυντή Ανδρέα  Δαμίρη  μας υποδείχθηκαν  τα κενά στην καθημερινή λειτουργία του καταυλισμού, από το Λιμενάρχη Γιάννη Αργυράκη οι δυνατότητες  συνδρομής στην πρώτη άφιξη και από τον  Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, οι τομείς που αδυνατεί να καλύψει η δημοτική αρχή".

Καμία σχέση

«Η ενασχόληση του οργανισμού, δεν έχει σχέση με τα τρέχοντα γεγονότα που έχουν επιβαρύνει  τη χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία. Οι εθελοντές μας  δραστηριοποιούνται ήδη στο κέντρο υποδοχής, αλλά τώρα η προσφορά θα είναι πολύ πλουσιότερη με περισσότερα είδη παροχών και  πολύ καλύτερα οργανωμένη. Οι προμήθειες είναι σχεδόν έτοιμες κυρίως με τοπικές συνεργασίες  για να κινηθούν οι τοπικές αγορές. Η διαδικασία είναι καθιερωμένη από την ίδρυση του σώματος και  αφορά τις αρχές,  τον πάγιο προγραμματισμό και την ιδρυτικά καθιερωμένη αποστολή του. Απλά τώρα  κινητοποιείται ακόμη περισσότερο επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη  βοήθειας προς την Ελλάδα», δηλώνει η ίδια .

Η Π. Φελέκη δηλώνει  απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο που προσφέρουν οι εθελοντές του σώματος, τους οποίους συγχαίρει  για τις σημαντικότατες  υπηρεσίες που προσφέρουν χωρίς διάθεση αυτοπροβολής.

Το Ελληνικό Παράρτημα έχει κάνει ήδη τον  καταλογισμό ανά νησί και φορέα, και είναι έτοιμο να καταθέσει  στη Γενεύη τα  απολογιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αποδεκτών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ