19.1.2017 19:00

Η αθλιότητα της Σούδας και το πρότυπο του Καρά Τεπέ

ΠΩΣ ΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΟΛΙΔΙ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μπορεί Χίος και Λέσβος να βράζουν στο ίδιο καζάνι, αυτό του μεταναστευτικού, όμως η διαφορετική αντιμετώπιση στο φλέγον ζήτημα είχε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Την ώρα που ο καταυλισμός της Σούδας αποτελεί προσβολή για διαμένοντες και μόνιμη πηγή προβλημάτων για τους περίοικους, στη γειτονική Μυτιλήνη η Δημοτική Αρχή έδωσε το δικό της αγώνα καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν καταυλισμό πρότυπο για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων και μεταναστών.

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου τόσο στον συγκεκριμένο καταυλισμό όσο και στη Μόρια ήταν αρκετή για να αναδείξει τις διαφορές στις δομές μεταξύ των νησιών.

Την ανεξέλεγκτη εικόνα εισόδου και εξόδου μεταναστών αλλά και τρίτων αντικαθιστούν υπάλληλοι του Δήμου αλλά και των Μ.Κ.Ο. με τον καθένα να περνάει από πλήρη έλεγχο πριν εισέλθει στους καταυλισμούς. Ειδικότερα στην περίπτωση του Καρά Τεπέ, αν εξαιρέσει κανείς την παρουσία των οικίσκων, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκεται σε καταυλισμό μεταναστών.

Τακτοποιημένα γραφεία Μ.Κ.Ο. και ανθρωπιστικών οργανώσεων, διάσπαρτες παιδικές χαρές, σημεία απασχόλησης μικρών και μεγάλων παιδιών αλλά και εξεζητημένες υπηρεσίες όπως αυτή της μεταφοράς χρημάτων μέσω της γνωστής «Western Union» αποτελεί την εικόνα μίας δομής που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Ίδια εικόνα και στον καταυλισμό της Μόριας που παρά τις ομοιότητες με το hotspot της ΒΙ.ΑΛ., ο τρόπος λειτουργίας της δομής διαφέρει σημαντικά με όσα έχουμε συνηθίσει στη Χίο. Πλήρης έλεγχος από ένοπλους αστυνομικούς, κλειστή δομή με περιφράξεις ασφαλείας, περιπολίες ακόμα και από στελέχη του Στρατού, έχουν κατορθώσει να μειώσουν σημαντικά τα παράπονα από τους κατοίκους του χωριού που παρά τα δεκάδες προβλήματα αναγνωρίζουν ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα.

Το αν κάποια στιγμή οι φορείς της Χίου αποφασίσουν να μιμηθούν τη Μυτιλήνη αποτελεί το βασικό ζητούμενο. Μέχρι τότε οι φωτογραφίες θα παραμένουν αδιάψευστος μάρτυρας ενός εντελώς διαφορετικού κόσμου, λίγα ναυτικά μίλια βορειότερα του νησιού μας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ