24.1.2023 6:54

ΕΠΠΟΧΙ - Φέτος το καλοκαίρι θα κάνει διακοπές και το νερό

Είναι αξιοσημείωτο για πότε περάσαμε από την εποχή του " πάει χαμένο το νερό στη θάλασσα", στην εποχή που οι χείμαρροι είναι τελείως στεγνοί όλο το χρόνο.

Έχουμε φτάσει ήδη στα τέλη Ιανουαρίου και δεν έχει πάει ούτε σταγόνα νερό "χαμένο στη θάλασσα" φέτος, διότι δεν έχουν τρέξει καθόλου οι ποταμοί στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ακόμη και ο Μαλαγκιώτης, ο μεγαλύτερος χείμαρρος της Χίου, που κατεβάζει τα νερά του Πελινναιου, και όσο να ναι έχει μια μεγαλύτερη λεκάνη απορροής αλλά και ένα πιο ψηλά βουνό στα ανάντι του για να τραβάει τις βροχές, έτρεξε φέτος μέχρι στιγμής δύο μέρες από κάποιες ώρες κάθε μία από αυτές. 

Ειδικά στην υδρολεκάνη του Μαλαγκιωτη και γενικότερα στην ευρύτερη λεκάνη της Βολισσού, η κατάσταση φαινόταν εδώ κ μερικά χρόνια ότι πάει από το κακό στο χειρότερο αφού στέρεψαν και τα μπρίσματα, δηλαδή οι υπερχειλίσεις του υδροφόρου ορίζοντα, που κυλούσαν κάθε άνοιξη και αυτό είναι σημάδι τραγικό για την κατάσταση του νερού σε ολόκληρο το νησί. 

Πρέπει λοιπόν όλοι να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα, τουλάχιστον μέχρι να έλθει μια άλλη, καλύτερη. 

Οι πρώτοι που πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα είναι φυσικά οι πολιτικοί υπεύθυνοι της αυτοδιοίκησης και της διοίκησης της ΔΕΥΑΝΧ.

Δεν μπορεί πχ να ακούμε επίσημα, σε τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, αυτή τη στιγμή, από τα χείλη του δηλωμένου ως υποψηφίου δημάρχου Χίου κ. Μαλαφή αερολογίες επικίνδυνες όπως ότι "η περιοχή της Βολισσού έχει νερό για να ποτίσει τρία νησιά σαν τη Χίο".

Δεν μπορεί επίσης να έχουμε μια ΔΕΥΑΝΧ απρόθυμη και ανίκανη να προστατεύσει τον φυσικό πόρο, τελείως προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση νόμιμων και παράνομων πελατών της, η οποία, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει μέτρα περιορισμού αρδευτικών παροχών και καταναλώσεων, δεν έχει δυνατότητα ούτε καν να ελέγξει αν μπορούν να γίνουν τα λόγια πράξη, και φυσικά δεν έχει πολιτικό σθένος και βούληση να λάβει δραστικά μέτρα διακοπής παράτυπων και σπάταλων αρδευτικών παροχών, ώστε να γίνουν τα λόγια πράξη. 

Ταυτόχρονα με τους φορείς και αιρετούς της αυτοδιοίκησης πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα άνυδρη εποχή και όλοι οι πολίτες του νησιού. Να κατανοήσουν ότι στο θέμα του νερού όλο το νησί είναι το κοινό μας σπίτι, που όλοι ποθούμε να βρέχει πάνω του, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε. Για αυτό λοιπόν όλοι πρέπει να προστατεύουμε αυτό το νησί, το ανάγλυφό του, τα βουνά του, τα δάση του, τους χειμάρρους του, τους υγρότοπους του. Αλλιώς η ζωή μας θα δυσκολεύει ολοένα, όσο το καταστρέφουμε και όσο διαταράσσουμε τις ισορροπίες του οικοσυστήματος του. 

Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εξοικονόμηση νερού είναι πρωτεύουσα ανάγκη πλέον, άρα πρέπει να αλλάξουν κάποιες συνήθειες καθημερινές, πράγμα που είναι φυσικά πολύ δύσκολο για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και για όσους αρδεύουν κήπους μέσω του δικτύου ύδρευσης διότι, ως γνωστόν, οι συνήθειες συνήθως αλλάζουν βίαια, όταν οι καταστάσεις φτάσουν να γίνουν τραγικές. 

Το νησί μας βρίσκεται γεωγραφικά σε μια περιοχή, στην οποία για να φτάσουν οι βροχές πρέπει να περάσουν πάνω από όλο το Αιγαίο, το οποίο ως δίαυλος ισχυρών ανέμων συνήθως τις διαλύει στον δρόμο τους και δεν προλαβαίνουν να μας βρέξουν με το πολύτιμο νερό τους. Όλοι παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία του καιρού και των βροχών από τα ραντάρ και τους προγνώστες και όλοι ελπίζουμε σε βροχερά σύννεφα που θα κατορθώσουν να φτάσουν μέχρι το νησί μας.

Φέτος, μέχρι στιγμής αυτό έχει συμβεί μονάχα δύο τρεις μέρες, με αποτέλεσμα ενα πενιχρό ύψος βροχής στις δεξαμενές του νησιού. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι διότι το βιώνουμε. Το καλοκαίρι όμως, με την έλευση του τουριστικού κύματος και των ξενιτεμένων ντόπιων που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει τώρα εδώ, ότι οι πηγές στερεύουν, οι χείμαρροι ειναι στεγνοί, οι υδροφόροι ορίζοντες άδειοι, και που θα έρθουν και αυτή τη χρονιά, όπως όλες τις προηγούμενες με διάθεση διακοπών και καταναλωτικών συνηθειών, θα τείνουμε όλοι μαζί να αποξεχαστουμε παραδομένοι στην θερινή ευφορία αλλά μαζί με μας, θα κάνει διακοπές και το νερό, θυμίζοντας σε όλους μας τον άνυδρο χειμώνα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ