21.9.2012 10:27

Επιστροφή στο «μηδέν»

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΧΡΗΣΤΙΑΣ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ» ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 
Σε χώρο φιλοξενίας για αράχνες και τρωκτικά έχει μετατραπεί το εκθεσιακό κέντρο «Γ. Καλουτάς» αφημένο στην τύχη του, με την απαξίωση στη συνείδηση του κόσμου να πλησιάζει πιο έγκαιρα από ποτέ.
Η πρώην έδρα της ΕΝΑ Χίου και πολυχώρος εκδηλώσεων πολιτισμού στερείται πλέον σχεδίου αξιοποίησης, προσανατολισμού και χρήσης μακριά από κάθε σκέψη για αποφασιστικές πρωτοβουλίες που οφείλουν να το επαναφέρουν άμεσα στον πυρήνα της κοινωνικής δραστηριότητας.
 
Έφυγε η ΕΝΑ, ήρθε το τέλος;
Το «Γ. Καλουτάς» ανεγέρθηκε με όραμα και προοπτική αποτελώντας ουσιαστικά το μοναδικό οργανωμένο χώρο της αυτοδιοίκησης για πολλαπλές δράσεις. Οι πρώτες σκέψεις το ήθελαν συνεδριακό κέντρο και κέντρο εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα. Στην πορεία το συνεδριακό σκέλος εγκαταλείφθηκε, αφού προέκυψαν ζητήματα που σχετίζονται με την μόνωση του κτιρίου, ενώ παράλληλα υπήρξαν σκέψεις για την στέγαση στο κτίριο του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής «Slow Food» που επίσης εγκαταλείφθηκε στην  συνέχεια.
Στο «Καλουτάς» ξεκίνησαν δειλά κάποιες εκθέσεις, αργότερα οι εμπορικές εκθέσεις ενώ μεταφέρθηκε και η έδρα της Εταιρίας Ανάπτυξης Χίου (ΕΝΑ) που παρέμενε στο χώρο μέχρι και πριν λίγους μήνες, οπότε και αποφασίστηκε η εκκαθάριση της.
Σήμερα, το κτίριο δεν έχει προορισμό. Παρότι καταβάλλονται τόσες προσπάθειες να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα συμβεί με τη λειτουργία της Αναπτυξιακής, για το κτίριο δεν δείχνει να υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός, ενώ η Περιφέρεια αδυνατεί να προσδιορίσει τις παρεμβάσεις της σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Όσο χρόνο κι αν κερδίζει και όσο κι αν δεν επιθυμεί να ανοίξει διάλογο για το μέλλον του «Καλουτάς» είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστεί, καθώς δεν είναι δυνατόν η δημόσια περιουσία να τυγχάνει απαξίωσης.
 
Γιατί όχι υπηρεσίες;
Στον αντίποδα των δεκάδων χιλιάδων ευρώ που ξοδεύονται για την στέγαση τόσων και τόσων υπηρεσιών, το «Καλουτάς» παραμένει άδειο. Βλέπετε, πως να πείσουν τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να πηγαίνουν κάθε μέρα... τόσο μακριά μέχρι το Κάμπο! Προτιμούν λοιπόν εφαρμόζοντας δικές τους οικονομίες κλίμακας να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά σε νοίκια και να αφήσουν το κτίριο για μια άλλη χρήση, ίσως και αποθήκης.
 
Γιατί όχι συνεδριακό;
Παράλληλα με τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι το «Καλουτάς» θα αποτελούσε ιδανική περίπτωση οργανωμένου συνεδριακού κέντρου, εφόσον προηγούμενα η Περιφέρεια φρόντιζε να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν και να βελτιώσει με μικρές παρεμβάσεις την μόνωση του κτιρίου. Έτσι θα μπορούσε η Χίος να αποκτήσει ένα σύγχρονο χώρο που με τις κατάλληλες βελτιώσεις θα μπορούσε να προσφέρει, καλύπτοντας ένα βασικό και χρόνιο κενό που υπάρχει στο νησί, ανοίγοντας και τον δρόμο για τον συνεδριακό τουρισμό. Από την παραχώρηση μάλιστα του «Καλουτάς» για συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις θα μπορούσε να αποσβέσει μακροπρόθεσμα και την επένδυση που θα χρειαστεί να κάνει σήμερα.
 
Γιατί όχι πολυχώρος;
 Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και αφού πρωτοβουλίες δεν φαίνεται ότι αναλαμβάνονται, θα μπορούσε να προκύψει ένα ευοίωνο μέλλον για το «Καλουτάς». Κέντρο πολιτισμού, χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και τόσα άλλα που θα μπορούσαν να προκύψουν, παρακάμπτονται προς στιγμή μιας και η έμπνευση από τους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους δείχνει να έχει εκλείψει.
 
Βαρύ όνομα και βαριά ευθύνη
Το «Καλουτάς» φέρει ένα βαρύ όνομα για τα πολιτικά πράγματα του τόπου. Υποχρέωση και ευθύνη της σημερινής διοίκησης είναι να αποσαφηνίσει άμεσα τι πρόκειται να κάνει για την αξιοποίησή του κτιρίου και την μόνιμή χρήση του μέσα από σοβαρές ενέργειες που θα το επαναφέρουν στο προσκήνιο.   

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ