4.2.2014 11:20

Επιπλέον εναλλακτικές θέσεις για τις Δικαστικές Φυλακές ζητά η αρμόδια επιτροπή

-10-20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Στην αρτιότερη προετοιμασία, εμπλουτισμένη με χάρτες και μετρήσεις αλλά και στην διαπιστωμένη ανάγκη εναλλακτικών τοποθεσιών για την ανέγερση των νέων Φυλακών Χίου στοχεύει  για το αμέσως επόμενο διάστημα η Τοπική Επιτροπήπου παρακολουθεί το θέμα από κοντά. Ως επικρατέστερη φαντάζει η περιοχή του Πυτιούς, ωστόσο εξετάζονται αρκετές ακόμη τοποθεσίες που πληρούν τις προδιαγραφές.

Η σύσκεψη

Η επιτροπή συνεδρίασε χθες το πρωί με πρωτοβουλία Εισαγγελέως Εμμ. Κεσιατζήκαι του Δικ. Συλλόγου Χίου. Στην προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της άφιξης κλιμακίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Θέμιδα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗγια την ανέγερση των Φυλακών στη Χίο,  συμμετείχαν παράλληλαο διευθυντής των φυλακών,  οι σύλλογοι σωφρονιστικών υπαλλήλων κι εξωτερικής φρουράς των φυλακών, ο αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου, ο αντιπεριφερειάρχης Μ. Κράκαρης,  ο εκπρόσωπος του βουλευτή Κ. Μουσουρούλη, Χρ. Καραχάλιος και ο Κ. Μπέλλας από τη Δασική Υπηρεσία.

Στα χέρια των υπηρεσιών

Με δεδομένη κι εκφρασμένη την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην ανέγερση δικαστικών φυλακών στο νησί η επιτροπή από τους συμμετέχοντες, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η οριοθέτηση και τεκμηρίωση εναλλακτικών προτάσεων για την ανέγερση των Φυλακών. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προταθεί οι περιοχές Θόλος στη Συκιάδα, Φα στον Αγ. Γιώργη- Λιθί και στο Πιτυός. Η παρουσία του δασάρχη στη σύσκεψη με χάρτες και όλο το απαιτούμενο υλικό διαφώτισε τα μέλη της επιτροπής, όπως ισχυρίστηκε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθ. Ζαννάρα. Αποκλείστηκαν αναδασωτέες εκτάσεις και άλλες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές από πλευράς έκτασης κι εκείνο που αποφασίστηκε είναι η μεταφορά των αποφάσεων της επιτροπής καθώς και των προτάσεων της στους υπηρεσιακούς παράγοντες Δήμου και Περιφέρειας. «Υπήρχαν πολλές περιοχές και πρέπει να έχουμε πολλαπλές επιλογές. Εκείνο πουοφείλουμε να ολοκληρώσουμε  το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν την άφιξη του κλιμακίου που αναμένεται να φτάσει στο νησί στις 10-20 Φεβρουαρίου, είναι οι τοποθεσίες αυτές να μπουν σε συγκεκριμένη κλίμακα να αποτυπωθούν σε σκαρίφημα , ώστε να κερδίσουμε χρόνο και να έχουμε προετοιμάσει κατά το δυνατόν καλύτερα τις προτάσεις μας»  δήλωσε στον «π» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθ. Ζαννάρα.

Θέλουμε τις φυλακές

Για ακόμη μια φορά η κ. Ζαννάρα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης των φυλακών στο νησί μας προβάλλοντας την κοινωνική και οικονομική διάσταση του θέματος. «Είναι χρήσιμο για τον τόπο να παραμείνουν  οι φυλακές. Σε αυτές εργάζονται τουλάχιστον 68-75 άτομα ενώ γύρω από αυτές αναπτύσσεται ένας άλλος κύκλος εργασιών , με την τροφοδοσία τους κ.λπ. Δε θα πρέπει, ειδικά αυτόν τον καιρό, να χάσει το νησί μας αυτή τη δυνατότητα» κατέληξε η κ. Ζαννάρα.

Οι προδιαγραφές

Ανάμεσα στις προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν είναι:

·         Η έκταση να κυμαίνεται από 70-100 στρέμματα

·         Να μην κατοπτεύεται  (να μην μπορεί κάποιος να την κατασκοπέψει από αέρος)

·         Να μην απέχει μισή ώρα από το Νοσοκομείο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ