3.2.2014 11:43

Ελαστικοποιείται η τήρηση βιβλίων από τους αγρότες

«Παράθυρο» για ελαστικοποίηση στην εφαρμογή του μέτρου τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.
Από τη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica προανήγγειλε πως θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος, ίσως και σήμερα, από το υπουργείο Οικονομικών, που θα επιλύει επιμέρους ζητήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Οπως είπε, ο διάλογος όλων των πλευρών είναι συνεχής, με στόχο την ομαλή και δίκαιη εισαγωγή του αγροτικού κόσμου στο μέτρο.
Ο κ. Τσαυτάρης διευκρίνισε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και πως λαμβάνονται υπόψη όλα τα ζητήματα που θέτουν οι γεωργοί, πολλά από τα οποία γίνονται και αποδεκτά.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά, ακούμε τις εμπειρίες τους και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις» είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα λύσει πολλές στρεβλώσεις, όπως οι ελληνοποιήσεις, τα εικονικά ή πλαστά τιμολόγια, οι υπερβολές στην επιστροφή ΦΠΑ και η ορθή επιστροφή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

«Πράσινο φως»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως το υπουργείο Οικονομικών άναψε το «πράσινο φως» σε αίτημα των αγροτών να υπάρχει ένα εύρος τιμών -το μέγεθος του οποίου θα γνωστοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες- για τους αγρότες που θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων ούτε το μέγεθος της παραγωγής τους ούτε την τιμή πώλησης των προϊόντων τους.Την ίδια ώρα, ο αγροτικός κόσμος είναι χωρισμένος στα δύο, εν όψει της καθόδου των «κόκκινων» τρακτέρ στους δρόμους, που έχει προαναγγείλει ότι ξεκινά από σήμερα ο Β. Μπούτας, εκπροσωπώντας την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Από την Agrotica, ο τελευταίος έδωσε σύνθημα για «μπλόκα παντού», διεκδικώντας μη τήρηση βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά.

Από την πλευρά του, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Αγροτών εμφανίζεται από απρόθυμο ως αρνητικό να συμμετάσχει στην κινητοποίηση. «Σε μια τέτοια συγκυρία θεωρούμε πως είναι μεγάλη πρόκληση προς τους υπόλοιπους κλάδους να βγαίνουμε με σημαία το αίτημα να μη φορολογείται ο αγρότης», είπε στο «Εθνος» εκπρόσωπος.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ