8.10.2012 17:21

Εκεί που έταζαν παιδιά, τώρα κόβουν και τα επιδόματα

-ΈΓΚΛΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Η Μ. ΠΡΩΙΟΥ

«Αντίο» στα πολυτεκνικά επιδόματα θα πρέπει να πουν από το 2013 πάνω από 700 οικογένειες στο Νομό μας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση και αντικατάσταση τους, από ένα βοήθημα το οποίο θα χορηγείται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.
«Έγκλημα» κατά της πολύτεκνης οικογένειας, χαρακτήρισε την παραπάνω απόφαση η Μ. Πρώιου, πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Χίου.
«Από όποια πλευρά και να το δεις πρόκειται για έγκλημα κατά της πολύτεκνης οικογένειας. Είτε αν το δεις από πατριωτική, από κοινωνική, από οικονομική πλευρά, δεν έχει λογική» σχολίασε η κ. Πρώιου την απόφαση της κυβέρνησης.
 
Ο τρόπος καταβολής
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται σε κάθε οικογένεια αναμένεται να καθορίζεται ως εξής:
Για οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλεται το σύνολο του επιδόματος που θα προβλεφθεί για κάθε παιδί,
Για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τα 2/3 του ποσού,
Για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το 1/3 του ποσού, ενώ
Για ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα καταβάλλεται επίδομα.
 
Αθέτηση υπόσχεσης
«Το πολυτεκνικό επίδομα δεν ήταν ένα επίδομα ελεημοσύνης για να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Ήταν η δέσμευση, η υπόσχεση της πολιτείας απέναντι στη μητέρα που έπαιρνε την απόφαση να φτιάξει μια μεγάλη οικογένεια, να τη στηρίξει, έστω και με την καταβολή αυτού του επιδόματος. Και αυτή τη δέσμευση το κράτος δεν την τηρεί. Πώς μπορούν και βγαίνουν και λένε ότι καταργείται το πολυτεκνικό επίδομα! Πώς θα καταφέρει να ανταπεξέλθει μια οικογένεια με πολλά μέλη στις υποχρεώσεις της; Δεν έφτανε η κατάργηση των φοροαπαλλαγών;» αναρωτιέται με αγανάκτηση η κ. Πρώιου και συμπληρώνει «δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο. Δεν είναι μόνο οι πολύτεκνοι. Όλοι μας δεχόμαστε μια ολομέτωπη επίθεση και δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε. Δεν μπορούν να πουν κι ένα όχι; Τι θα πάθουν αν πουν ένα όχι;»
 
Για να κάνεις παιδιά πρέπει να έχεις λεφτά
Αναφερόμενη στην καταβολή των οικογενειακών βοηθημάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια η κ. Πρώιου τονίζει πως από μόνο του αυτό είναι παράλογο και θα αφήσει εκτός του μέτρου την πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών. «Ποιος κάνει τέσσερα και πέντε παιδιά αν δεν έχει ένα εισόδημα που να εξασφαλίζει τουλάχιστον τα προς το ζειν. Πρέπει να υπάρχει ένα εισόδημα τουλάχιστον 30.000 για να μπορεί η οικογένεια να ζει αξιοπρεπώς».
Οι πολύτεκνοι της Χίου πάντως παρότι πάσχουν και διαμαρτύρονται θεωρούν άσκοπο να προχωρήσουν σε περεταίρω κινητοποιήσεις εκτιμώντας πως με τις κινητοποιήσεις δε θα αλλάξουν τίποτα και πιστεύοντας ότι και η δική τους περίπτωση είναι μέρος της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από τα μέτρα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ