10.5.2021 11:45

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου για τις συνθήκες διαβίωσης στα ΚΥΤ

Ένας 28χρόνος Σομαλός, αναγνωρισμένος πρόσφυγας, πατέρας 5 ανήλικων παιδιών που διαβιούσε (;) στην ΒΙΑΛ, βρέθηκε νεκρός περιτριγυρισμένος και δαγκωμένος από τρωκτικά.

Βρίσκονταν στην ΒΙΑΛ από τον Δεκέμβρη του 2019, χωρίς οικονομική βοήθεια, παραμένοντας αναγκαστικά λόγω των περιορισμών της Covid-19.

Παρέμενε σε μια ξένη χώρα που αποδείχθηκε απάνθρωπη και χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το γεγονός αυτό, μας ξαναθύμισε τις άθλιες συνθήκες στα "κέντρα υποδοχής" των νησιών οι οποίες κρύβονται όσο γίνεται. Επιβεβαιώνεται ξανά, ότι επικρατούν συνθήκες απαράδεκτες που δεν ταιριάζουν με τις μειωμένες ροές με παντελή έλλειψη υγιεινής και καθαριότητας, πλήρη απαξίωση για την δημόσια υγεία και για την μετάδοση ασθενειών. Άνθρωποι παρατημένοι στην τύχη τους και αναρωτιόμαστε πως γίνεται να είναι εκτεθειμένοι σε τέτοιους κινδύνους, η πολιτεία να κωφεύει, να λέει άλλα λόγια και περίπου να περνάει το περιστατικό ως σχεδόν αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Αποδεικνύεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η δημιουργία τεράστιων κέντρων φυλακών απαξιώνοντας και υποτιμώντας τις τοπικές κοινωνίες και παραμελώντας τους διαμένοντες στα ΚΥΤ.

Μπορεί βέβαια όλα αυτά να κρύβονται από τα Κεντρικά ΜΜΕ, παρουσιάζονται όμως από τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ και αναφέρονται λεπτομερέστατα σε ξένα ΜΜΕ όπως το Ρεπορτάζ του Guardian για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων των ελληνικών νησιών, που αναφέρει για συνθήκες Μεσαίωνα στην ΒΙΑΛ της Χίου.

Έχοντας ως δεδομένο ότι μια ανάλγητη και δογματική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανθρώπους σαν σκουπίδια, εν όψη της τουριστικής περιόδου που τόσο πολύ επενδύουν, έχουν ήδη εξασφαλίσει την καλύτερη διαφήμιση για την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία.

Ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι συνθήκες στα ΚΥΤ είναι τραγικές, η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, από την κυβέρνηση είναι απολύτως εναρμονισμένη με την εμμονική ιδεοληπτική πολιτική της που θέλει κάποιους ανθρώπους αόρατους, χωρίς δικαιώματα και ξεχασμένους.

Είναι μια πολιτική βαθιά ταξική και άδικη!

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ