30.7.2021 13:46

«Η Πολιτεία να προστατεύσει όσους εκτίθενται στις ακραίες συνθήκες του καύσωνα»

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χίου

Πρωτοφανές και διαρκείας κύμα καύσωνα-για δεκαήμερο σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων -, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην χώρα μας, με τις θερμοκρασίες να φθάσουν σε κάποιες περιοχές πάνω από τους 44 βαθμούς. Ανάλογο φαινόμενο αντιμετωπίσαμε τον Ιούλιο του 1987, με πάνω από 1.200 νεκρούς μέσα σε οκτώ ημέρες λόγω του καύσωνα και των σοβαρών ανεπαρκειών της κρατικής λειτουργίας.

Σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να εργασθούμε, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα συγκοινωνίας. Πολλοί εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και εκτίθενται ακόμα περισσότερο στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εργάζονται στις οικοδομές, στον δρόμο, για να εξασφαλίσουν όπως πάντα το μεροκάματο και να ζήσουν την οικογένεια τους.

Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει όλους τους πολίτες της χώρας και πολύ περισσότερο όσους εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο. Επιπλέον είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων ενέργειας και να μην ταλαιπωρούμαστε-ως συνήθως-από διακοπές ρεύματος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, μεγάλης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες που μπαίνουν σε κίνδυνο από τις συνεχείς και αναίτιες διακοπές.

Επιπλέον η τοπική αυτοδιοίκηση να μεριμνήσει για την αδιάλειπτη παροχή νερού, με δεδομένο την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας με τις διακοπές υδροδότησης.

Ελπίζουμε, η κυβέρνηση να μην δείξει και σε αυτό το προαναγγελθέν ακραίο καιρικό φαινόμενο, ανικανότητα και αλαζονεία και να πράξει αυτά που υποχρεούται, έτσι ώστε να διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες, αξιοπρεπούς, ασφαλούς διαβίωσης και εργασίας όλων των πολιτών.

Ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, νοιαζόμαστε για όλους τους συμπολίτες μας και ειδικότερα τους εργαζόμενους, τις ευπαθείς ομάδες και τους γηραιότερους. Αυτός είναι ο λόγος που υποχρεούμαστε να επισημάνουμε αυτά που είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να πράξει γιατί δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα τα πράξει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ