#ΔΕΗ #Καύσωνας #ΔΕΔΔΗΕ #Ηλεκτρική Ενέργεια

Χωρίς ρεύμα ολόκληρη η Χίος μέσα στον καύσωνα – Οι υποσχέσεις πήγαν… περίπατο

Τελευταία ενημέρωση: 21/7 12:47

Σε βλάβη του εργοστασίου της ΔΕΗ οφείλεται η διακοπή

Σύμφωνα με ενημέρωση του "Πολίτη" η καθολική διακοπή ρεύματος, οφείλεται σε βλάβη στον αυτόνομο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στο Κοντάρι, καθώς μία από τις μονάδες παραγωγής τέθηκε εκτός λειτουργίας. 

Μία ακόμη απαράδεκτη διακοπή ηλεκτροδότησης παρέλυσε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου ολόκληρη τη Χίο, την ώρα που το νησί βρισκόταν αντιμέτωπο με υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η καθολική διακοπή σημειώθηκε στις 12:05 το μεσημέρι, επηρεάζοντας το σύνολο του νησιού, από την πόλη έως και τα πιο απομακρυσμένα χωριά, την ώρα που η θερμοκρασία στο αστικό κέντρο άγγιζε τους 34 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι στιγμής, η ακριβής αιτία του γενικευμένου μπλακ άουτ παραμένει άγνωστη, χωρίς να έχει υπάρξει άμεση και σαφής ενημέρωση για το περιστατικό.

Οι συνέπειες της διακοπής δεν περιορίστηκαν στην αδυναμία λειτουργίας κλιματιστικών, οικιακών συσκευών και επαγγελματικού εξοπλισμού. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην υδροδότηση τουριστικών περιοχών, όπως ο Καρφάς, καθώς η διακοπή της ηλεκτροδότησης είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία πίεση στο δίκτυο ύδρευσης.

Έτσι, εν μέσω καύσωνα και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, κάτοικοι, επισκέπτες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και με προβλήματα στην παροχή νερού. Μία κατάσταση που ξεπερνά πλέον τα όρια της απλής ταλαιπωρίας και εγείρει σοβαρά ζητήματα για την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και τη στοιχειώδη λειτουργία των τουριστικών υποδομών του νησιού.

Την ίδια ώρα, η διακοπή έθεσε εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες. Καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικές μονάδες αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν κανονικά τους πελάτες τους, σε μία περίοδο κατά την οποία η τοπική αγορά προσδοκά να καλύψει μέρος των αυξημένων αναγκών και των οικονομικών απωλειών ολόκληρης της χρονιάς.

Για μία ακόμη χρονιά, το εργοστάσιο παραγωγής της ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ αποδεικνύονται ανίκανοι να ανταποκριθούν στα αυτονόητα: στη διασφάλιση σταθερής ηλεκτροδότησης σε ένα νησί που κάθε καλοκαίρι καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες, υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη κατανάλωση.

Οι διαβεβαιώσεις προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με τις οποίες η συντήρηση του δικτύου, οι παρεμβάσεις στις υποδομές και η εγκατάσταση νέων μονάδων θα έβαζαν τέλος στις εκτεταμένες διακοπές, αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά κενές περιεχομένου. Οι υποσχέσεις πήγαν περίπατο και μαζί τους η στοιχειώδης αξιοπιστία ενός συστήματος που εξακολουθεί να καταρρέει ακριβώς όταν οι πολίτες και οι επαγγελματίες το χρειάζονται περισσότερο.

Το νέο μπλακ άουτ επαναφέρει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και της ανθεκτικότητας του δικτύου της Χίου. Δεν μπορεί κάθε περίοδος καύσωνα ή αυξημένης ζήτησης να μετατρέπεται σε δοκιμασία για κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες, ούτε μία διακοπή ηλεκτροδότησης να προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στην ύδρευση, στις συναλλαγές και στη συνολική λειτουργία του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ οφείλουν να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις για τα αίτια της καθολικής διακοπής, για την κατάσταση των μονάδων παραγωγής και για τα πραγματικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό μέσα στο υπόλοιπο του καλοκαιριού.

X

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ