3.1.2015 10:25

Δώστε και σώστε

ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Αναχρηματοδότηση και μείωση επιτοκίου για τα δάνεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιδιώκει να πετύχει η περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, που αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου έσπευσε να επισκεφθεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Από τους εκπροσώπους του Ταμείου ζήτησε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία αναχρηματοδότησης των δανείων, ώστε να επέλθει μείωση στα τρέχοντα τοκοχρεωλύσια, που φτάνουν το ποσό του 1.056.646,14 ευρώ. Στόχος είναι το συνολικό ποσό να πέσει στις 650.000 ευρώ, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας να αυξηθούν κατά 450.000 ευρώ ετησίως.

 

 « Τα ετήσια τοκοχρεωλύσια για την αποπληρωμή του συνόλου των δανείων στερούν, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σημαντικούς πόρους, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εις όφελος της τοπικής κοινωνίας» τόνισε η κ. Καλογήρου, αποσπώντας από τους αρμόδιους την υπόσχεση για την άμεση συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών, ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.


Η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση στη Χίο ανέρχεται στις 260.000 ευρώ περίπου κι αφορά σε ένα δάνειο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, που είχε ληφθεί για να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή του κτηρίου του Κολλεγίου στη Χίο και το οποίο προορίζεται για να στεγάσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στο νησί. Το έργο έχει μείνει ημιτελές, καθώς ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Η Περιφέρεια επιδιώκει να λάβει νέο δάνειο, που θα της δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο, ώστε η στέγαση των υπηρεσιών στο κτήριο αυτό να επιτρέψει στην Περιφέρεια την εξοικονόμηση 130.000 ευρώ ετησίως που δαπανά για ενοίκια. 

Η πρόταση που κατέθεσε η κ. Καλογήρου, περιλαμβάνει τόσο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, όσο και τη μείωση του επιτοκίου.
Η λύση αυτή είναι η μόνη που μπορεί να δώσει βαθιά ανάσα στην Περιφέρεια, στην οποία τα δάνεια έχουν γίνει «βραχνάς» μετά τη μεγάλη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνει κάθε χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ