14.7.2015 10:06

Διευρυμένοι φαρμακοποιοί: Δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες σε ώρες δύσκολες για τους Ελληνες ασθενείς

Οι φαρμακοποιοί που διατηρούν τα λεγόμενα διευρυμένα φαρμακεία διαφοροποιούνται από την απόφαση του πανελλήνιου συλλογικού οργάνου στο οποίο ανήκουν για την απεργία της Τετάρτης

Τα μέτρα - φωτιά που ανατρέπουν σε πρώτη φάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και σε επόμενη φάση βγάζουν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ, και για τα οποία προκήρυξε πανελλαδική απεργία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) δεν αποτελούν έναυσμα για καθολικές κινητοποιήσεις στους φαρμακοποιούς. 

Οι φαρμακοποιοί που διατηρούν τα λεγόμενα διευρυμένα φαρμακεία, δηλαδή εκείνα που λειτουργούν με απελευθερωμένο ωράριο, εκτός του κλασικού ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και κυρίως τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης και το πρωί του Σαββάτου, διαφοροποιούνται από την απόφαση του πανελλήνιου συλλογικού οργάνου στο οποίο ανήκουν για την απεργία της Τετάρτης.

Με ανακοίνωσή του το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ), λίγες ώρες μετά την χθεσινή απόφαση του ΠΦΣ για απεργία και κλιμάκωση κινητοποιήσεων δήλωσε ότι τα μέλη του δεν θα απεργήσουν διότι «δεν προτίθενται να ταλαιπωρήσουν περαιτέρω, τους συνταξιούχους και τους ασθενείς, τους Έλληνες πολίτες που ήδη ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ΦΑΝΙΕ και τα μέλη του στηρίζουν και θα στηρίζουν την πατρίδα σε δύσκολες για το Έθνος στιγμές» οπως επισημαίνουν. 

Μάλιστα, παραλληλίζουν την απόφασή τους και τη στάση τους με αυτήν που όφειλαν να ακολουθούν οι... αρχαίοι ημών πρόγονοι όταν πολεμούσαν: «Ο ρίψασπις, αυτός δηλαδή που έριχνε την ασπίδα του, εξέθετε σε κίνδυνο τον συμπολεμιστή του, αφού η ασπίδα του ενός εκάλυπτε το σώμα του διπλανού του. Γι' αυτό η Σπαρτιάτισσα μάνα έλεγε "ή ταν ή επί τας", δηλαδή ή θα γυρίσεις πίσω με την ασπίδα σου ή να σε φέρουν πάνω σε αυτήν σκοτωμένο" αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους εξηγώντας με αυτόν τον τροπο γιατι κάθε φαρμακοποιός οφείλει να κρατήσει την ασπίδα του για να καλύψει τους ασθενεις και να μην γίνει ρίψασπις». 

ΠΦΣ: Στηρίζουμε τους ασθενείς χρηματοδοτώντας την κοινωνική ασφάλιση 


Στο επίκεντρο και της ανακοίνωσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βρίσκεται ο Έλληνας ασφαλισμένος και ασθενής. «Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον Έλληνα ασφαλισμένο παρέχοντας πίστωση στον ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτώντας από το υστέρημά τους την χρεωκοπημένη κοινωνική ασφάλιση, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΠΦΣ, κ. Κώστας Λουράντος. 
Οι φαρμακοποιοί ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι αντιδρούν στις αποφάσεις δανειστών και κυβέρνησης διότι «οδηγούν στην διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης» και επιπλέουν θεωρούν «τα φαρμακεία απλές εμπορικές επιχειρήσεις, την υγεία εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο κοινό καταναλωτικό προϊόν».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ