20.6.2019 15:34

Δημιουργείται κατάσταση επ’ αορίστου αρνησιδικίας

«Δεν έχουμε θέμα με τα πρόσωπα αλλά με την ελλιπή εμπειρία των νέων δικαστών» επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου

Τεράστια προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης στο νησί μας φαίνεται να δημιουργούνται από τη μετάθεση όλων των δικαστών εκτός Χίου και την τοποθέτηση στη θέση τους νέων-άπειρων Παρέδρων που θα ορκιστούν στη Χίο Πρωτοδίκες.

Η απόφαση αυτή θορύβησε εντόνως τους Χιώτες δικηγόρους, οι οποίοι από σήμερα το πρωί απέχουν για άγνωστο χρονικό διάστημα από τα καθήκοντα τους, αιτούμενοι την απόσπαση τουλάχιστον ενός έμπειρου Πρωτοδίκη στη Χίο ώστε να δρομολογηθούν οι εκδικάσεις εφέσεων που καθυστερούν χρόνια.

 «Με πολλαπλά έγγραφα μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο πρόβλημα και στη δυσλειτουργία που δημιουργείται στην απονομή της Δικαιοσύνης από τη μη τοποθέτηση έμπειρων δικαστών. Το μεγαλύτερο θέμα που έχει δημιουργηθεί από τη μη τοποθέτηση έμπειρων δικαστών είναι η μη εκδίκαση εφέσεων του Ειρηνοδικείου αφού απαιτείται 5ετη εμπειρία Πρωτοδίκη. Η κατάσταση αυτή είχε θεμελιώσει μια εν σιωπή αρνησιδικία με ότι αυτό συνεπάγεται  για τους πολίτες της Χίου αφού μετά την παρέλευση του 15μηνου από τη συζήτηση της εφέσεως τους, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ελάμβαναν μια καθυστερημένη στην έκδοσής της απόφαση , που φυσικά δεν έλυνε τη διαφορά τους αλλά την περιέπλεκε με την προσχηματικότητα της διάταξης του αρθ17Α του Κ. Πολ. Δ που δικαιολογούσε την αδυναμία έκδοσης ουσιαστικής απόφασης επί της υποθέσεως τους», ανέφερε η Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χίου Α. Ζαννάρα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Δεν θα εκδικάζονται εφέσεις σε β΄ βαθμό

Όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χ. Γαλάτουλα είναι η πρώτη φορά που στη Χίο τοποθετούνται τέσσερις νέοι δικαστές αφού τις προηγούμενες φορές τουλάχιστον ο ένας είχε εμπειρία. «Το 2017-18 τοποθετήθηκαν στο Πρωτοδικείο Χίου νέοι δικαστές εκ των οποίων οι 3 ήταν Πάρεδροι και ορκίστηκαν εδώ Πρωτοδίκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θέμα της εκδίκασης των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Ειρηνοδικείου να παραμένει. Και σας υπογραμμίζω ότι οι περισσότερες εφέσεις αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά με ότι αυτό σημαίνει για την καθυστέρηση τους. Είναι πάγιο αίτημα μας πέραν του Προέδρου Πρωτοδικών να υπάρχει και ένας εμπειρότερος Πρωτοδίκης ώστε να συνεισφέρει θετικά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην έκδοση των αποφάσεων, κυρίως σε δεύτερο βαθμό».

Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό

Στο σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια στο Ειρηνοδικείο Χίου από τη μετάθεση μόνον δόκιμων Ειρηνοδικών αναφέρθηκε η Κ. Χούλη. «Το πρόβλημά μας δεν είναι προσωπικό ούτε έχει να κάνει με πρόσωπα. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι νέοι δικαστές έχουν φοβερές σπουδές και μπορεί να είναι και οι καλύτεροι. Όμως δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία για να εκδικάσουν εφέσεις κατά αποφάσεων του Ειρηνοδικείου και δεν θα έχουν την εμπειρία να στελεχώσουν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και να Προεδρεύουν στο Τριμελές Πλημ/κειο, διότι δεν θα μπορεί ο Πρόεδρος Πρωτοδικών να προεδρεύει σε κάθε Τριμελές».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος μάλιστα απέστειλε νέο έγγραφο διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου , το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο τοποθετήσεων Δικαστικών Λειτουργών , τον Υπ. Δικαιοσύνης και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την οποία ενημερώνουν για την αποχή διαρκείας αλλά και για τη δυσαρέσκεια τους από τη δυσλειτουργία που προκαλείται στην απονομή της Δικαιοσύνης από την τοποθέτηση νέων και δίχως εμπειρία δικαστών στη Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ