21.3.2022 14:04

Αυξάνονται τα θύματα τηλεφωνικής και διαδικτυακής απάτης στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Την προσοχή των πολιτών εφιστά με παρέμβασή του ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αφού οι αναφορές συμβάντων για τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες, ολοένα και αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαδόπουλος σκοπός των απατεώνων είναι τόσο η απόσπαση χρηματικών ποσών, διαφόρων ειδών, αλλά και η χορήγηση στοιχείων προσωπικών δεδομένων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας εκείνοι που, είτε έλαβαν τηλεφωνική κλήση είτε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους ζητήθηκε να συνηγορήσουν στη διάθεση προσωπικών στοιχείων για την εξυπηρέτηση δήθεν ατομικών τους συναλλαγών.

Σε παρέμβασή του ο κ. Παπαδόπουλος, προέτρεψε τους πολίτες στα εξής:

1) Σε περίπτωση τηλεφωνικής κλήσης από άγνωστο αριθμό ή στο άκουσμα ατόμου που δεν γνωρίζουμε, κλείνουμε αμέσως το τηλέφωνο, δίχως την ανάπτυξη διαλόγου.

2) Σε περίπτωση λήψης μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), με το οποίο μας ζητείται η διάθεση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, στοιχεία ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΤΑΧΙS,  κλπ. ή κωδικοί λογαριασμών), δεν απαντάμε ποτέ στο μήνυμα (ούτε με αρνητική απάντηση). Το αγνοούμε, το διαγράφουμε και επικοινωνούμε με τον φορέα που φέρεται να μας εχει σταλεί (π.χ. εάν φέρει τον τίτλο ή την επωνυμία ή το σήμα της Τράπεζας που έχουμε συναλλαγή, ερχόμαστε αμέσως σε επικοινωνία με την Τράπεζα, αναφέροντας τους το γεγονός).

Ομοίως πράττουμε και κατά την λήψη μηνυμάτων που φέρονται να έχουν σταλεί από διαφημιστικές ή άλλου είδους εταιρείες. Τα διαγράφουμε, εφόσον μας είναι άγνωστος ο αποστολέας τους, χωρίς να τα “ανοίξουμε”.

3) Σε περίπτωση επανειλημμένων κλήσεων ή μηνυμάτων, ενημερώνουμε την Ελληνική Αστυνομία.

Το αυτό ισχύει και σε περίπτωση που μας καλεί κάποιος επικαλούμενος το όνομα τρίτου προσώπου (γνωστού, φίλου, συγγενή, συνεργάτη, κλπ.), αλλά σε δική μας επικοινωνία μαζί του μάς αναφέρει ότι δεν έχει γνώση του γεγονότος.

4) Δεν υποχρεούται κανένας πολίτης να απαντά σε κλήσεις ακόμη και για φερόμενες δημοσκοπήσεις.

Προσοχή στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ