10.10.2012 9:34

Απόλυτη διαφάνεια στην ψηφιοποίηση των πολιτιστικών συλλογών της Πινακοθήκης

Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΚΑΡΗ
Συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος
Πρώην υπεύθυνος μηχ/σης Δήμου Χίου
 
Ναι, πράγματι υπήρξε μια αλλαγή στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου «Ψηφιοποίηση και προβολή πολιτιστικών συλλογών (έργα Νίκου Γιαλούρη και άλλων καλλιτεχνών)που κατέχει ο Δήμος Χίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής»
Η αλλαγή ήταν στο link ιστοσελίδας. Δηλαδή από http://culture.chioscity.gr  έγινε www.chiosartgallery.gr. Δηλαδή, όταν πληκτρολογείτε στον πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο το  www.chiosartgallery.gr βλέπετε την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για το πιο πάνω έργο. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ότι από πολύ παλιά λειτουργούσε η ιστοσελίδα chiosartgallery.gr και ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό. Επειδή το αντικείμενο και των δύο ιστοσελίδων ήταν παρόμοιο αποφασίσαμε να μεταφέρομε την ιστοσελίδα  που δημιουργήθηκε με το εν λόγω έργο στο  www.chiosartgallery.gr και να καταργήσομε το http://culture.chioscity.gr .
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν λειτουργεί πια το  http://culture.chioscity.gr.
Η ιστοσελίδα του έργου δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μια στιγμή από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα.
Το έργο αυτό εκτελέσθηκε ακριβώς όπως το προέβλεπε η σχετική μελέτη, με κάθε λεπτομέρεια και παραδόθηκαν όλα τα παραδοτέα από τον ανάδοχο.
Δηλαδή έγινε η συλλογή και τεκμηρίωση του Πολιτιστικού Υλικού, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη Βάσης Δεδομένων Ψηφιακής Συλλογής, η ψηφιοποίηση του Πολιτιστικού Υλικού,  η Επιμέλεια της Ψηφιακής Συλλογής και ο σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της Δικτυακής Πύλης.
Το έργο αυτό προέβλεπε και προμήθεια εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξυπηρετητές, εκτυπωτές, φωτογραφικές μηχανές, scanner καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού για τη λειτουργία του.
Το κόστος εξοπλισμού και λογισμικού ήταν αρκετά μεγάλο, ήταν περίπου, αν θυμάμαι καλά, ίσο με τα 2/5 της όλης δαπάνης. Δηλαδή το κόστος δημιουργίας και ανάπτυξης της ιστοσελίδας ήταν κατά πολύ μικρότερο από τις 180.000 ευρώ.
Όλος αυτός ο εξοπλισμός παραλήφθηκε και καταγράφηκε στο αρχείο υλικού και λογισμικού του Δήμου, με κάθε λεπτομέρεια, δηλαδή τεχνικά χαρακτηριστικά, μάρκα, σειριακός αριθμός κ.λπ. και χρεώθηκε ενυπογράφως σε υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες της Υπηρεσίας.
Ακόμη έγινε ημερίδα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου σχετικά με το έργο.  Έγινε εκπαίδευση του προσωπικού, που είχε την υποχρέωση να πραγματοποιήσει ο ανάδοχος. Έχουν τραβηχτεί και φωτογραφίες τόσο κατά την διάρκεια της ημερίδας όσο και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ακόμη έγινε σχεδιασμός και  Ανάπτυξη  Πολυμεσικής Εφαρμογής (DVD-ROM).
Επίσης διεξήχθη επιτόπιος έλεγχος  από επιστημονική ομάδα της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και μόνο καλά σχόλια ακούσαμε. Επικεφαλής σ' αυτήν ήταν ο κ. Βλαστάρης Ευστράτιος. Και στο τέλος πήραμε και το «καλώς έχει» για το έργο.
Δεν μπορώ  να σας στείλω αποδεικτικό υλικό όλων αυτών που σας γράφω πιο πάνω, διότι δεν ευρίσκομαι πλέον στο Δήμο, επειδή έχω συνταξιοδοτηθεί  εδώ και 25 μήνες. Θεωρώ όμως ότι ο Δήμος, αν το επιθυμείτε, θα μπορεί να σας δώσει αποδεικτικά στοιχεία αυτών που σας γράφω.
Ποια είναι λοιπόν η ιστοσελίδα φάντασμα; Υπάρχουν και άνθρωποι που κάνουν το σωστό και δεν λερώνουν τα χέρια τους με χρήματα βρώμικα. Σ΄ αυτή την κατηγορία των ανθρώπων ανήκω κι εγώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ