5.1.2015 15:26

Από υπουργός… στέλεχος ο Κωστής Μουσουρούλης

ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Έπειτα από μια πλούσια πολιτική εμπειρία σε νευραλγικές κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, που συνέθεσαν το πολιτικό του «ανάστημα», ο Κωστής Μουσουρούληςαποφάσισε ότι δεν χωράει στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό της ρευστότητας και της αβεβαιότητας. Σημείο μηδέν ήταν η αποτυχία του να κερδίσει μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο, ωστόσο δεν έμεινε μακριά από το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από όπου και ξεκίνησε, πριν οδηγηθεί στην πολιτική, καταγράφοντας αξιόλογες επιδόσεις.

 

 

Από τα υπουργικά έδρανα και τα κυβερνητικά αξιώματα, ο Κωστής Μουσουρούλης αναγκάστηκε να προσγειωθεί απότομα στη ζωή του υπαλλήλου

 


Ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί στις ευρωεκλογές να μην τα κατάφερε, είναι όμως από τους τυχερούς που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά, δεν είναι ο ίδιος το αφεντικό, όπως στο υπουργείο ή το πολιτικό του γραφείο, αλλά πρέπει να πειθαρχεί -και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για τους Ελληνες της Κομισιόν- στους ανωτέρους του. Από τα υπουργικά έδρανα και τα κυβερνητικά αξιώματα, ο Κωστής Μουσουρούληςαναγκάστηκε να προσγειωθεί απότομα στη ζωή του υπαλλήλου, υψηλόβαθμου μεν, αλλά με ρόλο διαφορετικό από ό,τι είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

 

Ο Χιώτης πολιτικός, παρά το χαμηλό προφίλ που διατηρεί, εισέβαλε θορυβωδώς στην πολιτική ζωή της χώρας, μεταπηδώντας από την Αυτοδιοίκηση σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Εδώ και έξι μήνες έχει επιστρέψει στην επαγγελματική του έδρα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ασκώντας τα καθήκοντά του ως υψηλόβαθμου στελέχους στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής. «Η επιστροφή του στα επαγγελματικά μονοπάτια ήταν μια αλλαγή που είχε ανάγκη, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, προκειμένου να ανανεωθεί και να αποτοξινωθεί από την ενεργό πολιτική»,λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν.

 

Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς τον όρισε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου

 


Η διαδρομή του στην πολιτική μπορεί να ολοκληρώθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος, όμως ο Κωστής Μουσουρούλης δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει. Προς το παρόν, παραμένει θεατής των κρίσιμων εξελίξεων στη χώρα, διατηρεί τις πολιτικές του φιλίες, συμμαχίες και επαφές και εξακολουθεί να δηλώνει ανήσυχος για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, όπως και όταν, το 2012, ο Αντώνης Σαμαράς τον όρισε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.

 

ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

Ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τη δυνατότητα να ελέγχει, να δημιουργεί και να «παράγει» προγράμματα χρηματοδότησης για την Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στις αρμοδιότητές του μεταξύ άλλων είναι η συνεργασία των περιφερειών και των οργάνων της Ε.Ε. για τον προσδιορισμό των αναγκών, την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, τη χρηματοδότηση επενδύσεων και την αξιολόγηση των αποδόσεων από μια μακροπρόθεσμη προοπτική της Ε.Ε., διασφαλίζοντας την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων. Ουδέποτε άλλοτε είχε τόσο πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες να διαδραματίσει τόσο ουσιαστικό ρόλο. Να επιδοθεί με φαντασία και όραμα, αλλά και με ρεαλισμό σε μια άλλη πολιτική, την οποία επιβάλλουν μόνο οι καιροί. 

Ουδέποτε άλλοτε είχε τόσο πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες να διαδραματίσει τόσο ουσιαστικό ρόλο

 

Η εμπειρία του σε ευρωπαϊκά ζητήματα και οι γνώσεις του σε θέματα ανάπτυξης τον έκαναν να ξεχωρίσει και ως υπηρεσιακός παράγοντας της Κομισιόν, με τη νέα επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, τη Ρουμάνα Κορίνα Κρέτου, να εντυπωσιάζεται από τον Ελληνα συνεργάτη της. Η Κορίνα Κρέτου, όμως, δεν είναι η μόνη επίτροπος της Ευρώπης που συμβουλεύεται τον Κωστή Μουσουρούλη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντάται συχνά μαζί του (λόγω και της πολύχρονης γνωριμίας τους) και τα λένε τόσο για τα θέματα της Ευρώπης όσο και για τα καυτά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ως οικονομολόγος, ο πρώην υπουργός είναι προσγειωμένος στην πραγματικότητα και στη λογική των αριθμών, γι’ αυτό και μιλώντας σε συνεργάτες του εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι κι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας: Τη σταθερότητα. Οπως επισημαίνει, μπορεί ο ηγέτης να είναι αυτός που χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές και απλώς να μην τις ακολουθεί, ωστόσο εκτιμά ότι η σημερινή πραγματικότητα μιλάει άλλη γλώσσα. Η Ευρώπη είναι ξεκάθαρη σε θέματα εσωτερικής πολιτικής των κρατών-μελών της: «Υπάρχει ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία. Αν το ακολουθήσετε καλώς, αν όχι, κακώς». Η μη τήρηση του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις μη αναστρέψιμες για την Ελλάδα, όπως εκτιμά ο κ. Μουσουρούλης.

Προσγειωμένος στην πραγματικότητα και στη λογική των αριθμών


Αρνητική η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη
Πολλοί ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν -άλλοι βασίμως υποπτεύονται- πως οι πρόωρες κάλπες είναι προ των πυλών στη χώρα μας, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος έχει και την πλήρη εικόνα των απόψεων που εκφράζουν τόσο οι οικονομικοί παράγοντες όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα. 
«Η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κομματικό απόκτημα για παραταξιακή κατανάλωση. Με τα παιχνίδια των εντυπώσεων δεν αντιμετωπίζονται τα μέτωπα των προβλημάτων», δηλώνει σε συνομιλητές του, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εκλογών, κάτι που, όπως αναφέρει, θα βάλει σε περιπέτειες τη χώρα μας. Για τους Ευρωπαίους η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση με νέους όρους και νέους σκοπούς εμφανίζεται να στερείται κάθε διαπραγματευτικής δυναμικής. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδίδουν χαρακτηριστικά μετριότητας και κακόγουστης φάρσας ενίοτε, ενώ εκτιμούν ότι φάνηκε να χάνει το αντιπολιτευτικό μέτρο. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί και η εικόνα για την Ελλάδα που μεταφέρει ο κ. Μουσουρούλης σε Ελληνες πολιτικούς, αναφέροντας ότι αυτή είναι πολύ αρνητική. Το κλίμα έχει ανατραπεί και είναι χαρακτηριστική ακόμη και η αντιμετώπιση των Ελλήνων υπαλλήλων στην Κομισιόν. Υπάρχει καχυποψία στον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ευρώπη στους Ελληνες εργαζόμενους της Ε.Ε. Οπως αναφέρει, μάλιστα, στενός συνεργάτης του κ. Μουσουρούλη«Η εποχή επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή ήταν η καλύτερη από άποψη συμπεριφοράς προς τους Ελληνες εργαζομένους. Τώρα οι Ελληνες είναι στο στόχαστρο».

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ