12.12.2018 9:19

Από κρίκος ανάπτυξης σε αιτία κατάρρευσης

• Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ καταρρέει γιατί ποτέ δεν συμβάδισε με τις σύγχρονες απαιτήσεις των χωριών που εξυπηρετούσε.

Αναζητώντας κανείς τα αίτια που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό χειρόφρενο την υπεραστική συγκοινωνία του νησιού θα πρέπει να ανατρέξει σε πολλά. Βασικότερο όμως υπήρξε η αδυναμία των διοικήσεων και των μελών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες ανάγκες των οικισμών που εξυπηρετούν.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο πακτωλός των χρημάτων των μαθητικών δρομολογίων, αντί να οδηγήσει σε αντικατάσταση του στόλου με οχήματα με οικονομικότερες απαιτήσεις κίνησης, και να επιχειρηθεί να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων των χωριών, ειδικά της κεντρικής και νότιας Χίου, για απογευματινή σύνδεση με το κέντρο ή τον πλησιέστερο πληθυσμιακά ενισχυμένο οικισμό, επελέγη η λύση η τροφός των μαθητικών επιδοτήσεων να καλύπτει τις σοβαρές ζημιές από τη μεταφορά όλο και λιγότερου επιβατηγού κοινού.

Ο ανασταλτικός παράγοντας συγκοινωνίας μόνο τις ώρες που εξυπηρετούσαν το Υπεραστικό ΚΤΕΛ υποχρέωσαν πολλές νέες οικογένειες, για να αποφύγουν το έξοδο της καθημερινής μετακίνησης από και προς την πρωτεύουσα για μια σειρά εξωσχολικών ή φροντιστηριακών υποχρεώσεων των παιδιών τους, να μετακινηθούν και έτσι το μεταφορικό έργο να συρρικνώνεται διαρκώς, περιοριζόμενο στη διαρκώς φθίνουσα ηλικιακή ομάδα των υπερηλίκων.

Η υπεραστική συγκοινωνία έχασε επίσης κάθε επαφή με την τουριστική οικονομία τους καλοκαιρινούς μήνες και απέκτησε χαρακτηριστικά μιας κρατικοδίαιτης επιχείρησης, που όσο περισσότερο την επιδοτούσε το Δημόσιο, τόσο αναλόγως αύξανε τις οικονομικές ζημιές της.

Από το φαύλο κύκλο της κακομοιριάς και της αδυναμίας σχεδιασμού ενός πιο ελκυστικού προϊόντος δεν ξέφυγε καμία διοίκηση, με αποτέλεσμα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, σε συνάρτηση με δύσκολες ανθρώπινες ισορροπίες, να έχουν οδηγήσει την επιχείρηση ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Μόνο που τις συνέπειες από μια κατάρρευση ενός ιδιωτικού φορέα θα τις πληρώσει ακριβά η ήδη τραυματισμένη περιφέρεια του νησιού. Θα το αντέξει;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ