31.1.2014 10:30

Απειλή δεκαήμερου αποκλεισμού μετά την πρόσκρουση σε ξέρα του «Sun Nicolas»

Θα αργήσει να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των Ψαρών με τη Χίο.         Το πλοίο «Sun Nicolas» παραμένει από την Τετάρτη στις 20.45  δεμένο στα Ψαρά, μετά  το ρήγμα 10 εκατοστών που προκλήθηκε στο χώρο πηδαλιουχίας από την πρόσκρουση σε ξέρα στην περιοχή Πούντα, έξω από το λιμάνι.
Η μικρή εισροή υδάτων αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το πλήρωμα και οι 13 επιβάτες, τα τέσσερα άτομα του πληρώματος και ένα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο νησί.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα προσωπικό και εξοπλισμός απορρύπανσης, εφόσον απαιτηθεί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο πλοίαρχος το ελλιμένισε με ίδια μέσα και αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες και το όχημα.
Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου και συγκεκριμένα στο χώρο πηδαλιουχίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή εισροή υδάτων. Αρχικά ελέγχθηκε με τη χρήση αντλιών και στη συνέχεια  το ρήγμα στεγανοποιήθηκε πρόχειρα απο το πλήρωμα.                                                                                                                                                                               Ο Λιμενικός Σταθμός Ψαρών που διενεργεί την προανάκριση απαγόρευσε τον απόπλου του σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα στον οποίο ανήκει, διαπίστωσης αποκατάστασης της ζημιάς και επιθεώρησής του από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης.        
Θαλάσσιος αποκλεισμός                                                                                            «Πάνω που είπαμε δόξα τω Θεώ, λέμε πάλι βοήθα Παναγιά».                                                                                                                  Παραστατικότατα ο δήμαρχος Ψαρών, Κ. Βρατσάνος, μεταφέρει τον καημό των κατοίκων των Ψαρών, που αντιμετωπίζουν και πάλι το πρόβλημα του θαλάσσιου αποκλεισμού. Μετά την απόσυρση για την ετήσια επισκευή του πλοίου Psara Glory,έως και τις 9 Φεβρουαρίου, με πολύ μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να δρομολογήσουν στη γραμμή για μια μόνο ημέρα το πλοίο της ίδιας εταιρίας «Παναγία Θεοτόκος», που εκτελεί το δρομολόγιο Σάμος – Ικαρία – Φούρνοι.                                  Η λογική αντίδραση των κατοίκων των Φούρνων απέτρεψε την παραμονή του και τότε με πολύ δυσκολία βρέθηκε η λύση του πλοίου «Sun Nicolas». Όμως δεν έμελε να στεριώσει και αυτό στη γραμμή.    
Η διάδοχη κατάσταση                                                                                                               Τώρα όλα είναι στον αέρα έως τις 9 Φεβρουαρίου, που, εκτός απροόπτου, θα επανέλθει στη γραμμή το «Psara Glory», αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, προασπίζοντας τα στενά επαγγελματικά τους συμφέροντα, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλο καράβι να το αντικαταστήσουν.                                                                                                                «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, δεν είχε προβλεφθεί κατάλληλα η διάδοχη κατάσταση. Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα, αλλά πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση», αναφέρει ο δήμαρχος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ