28.9.2012 12:07

Απαρχή κινήσεων για προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού

• ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ – ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ 3ΗΣ Ε.Β.Α.

 
Ένα τεράστιο κεφάλαιο, παραμελημένο μέχρι σήμερα, αυτό του θρησκευτικού τουρισμού, αγγίζει η Μητρόπολη Χίου. Η ανάδειξη του τεράστιου μνημειακού και μοναστηριακού πλούτου του νησιού και της καταγωγής ή διέλευσης από τη Χίο αγίων μορφών, που λάμπρυναν με την πίστη τους τη χριστιανική πίστη, γίνεται σταδιακά μέλημα του Μητροπολίτη. Κομβικό σημείο το άριστο κλίμα συνεργασίας που διέπει τη σχέση του με την προϊσταμένη της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς οι περισσότεροι από τους μνημειακούς ναούς και μοναστήρια παραμένουν υπό την επίβλεψη της.
Την ευκαιρία να δρομολογήσουν τις πρώτες ενέργειες είχαν ο Σεβασμιώτατος και η κ. Ολ. Βάση στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης στο Άγιο Γάλας, όπου κατ΄ αρχήν συμφώνησαν ότι η προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού προϋποθέτει οργανωμένη και σταθερή λειτουργία των χώρων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη η Ιερά Μητρόπολη, η οποία, μετά την τοποθέτηση μόνιμου ιερέα στο Άγιο Γάλας, λύνει και το πρόβλημα των παρακλήσεων στη Μονή Μουνδών. Ήδη ο Μητροπολίτης συμφώνησε με την κ. Βάση η Μητρόπολη να χρηματοδοτήσει πολυσέλιδο φυλλάδιο, με στόχο να είναι έτοιμο λίγο πριν το Πάσχα, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα θρησκευτικά μνημεία του νομού, από τα προχριστιανικά, έως τα βυζαντινά και νεότερα. Το φυλλάδιο θα επιμεληθεί η 3η Ε.Β.Α., ενώ με μέριμνα της Μητρόπολης θα μοιραστεί σε όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού και θα διανεμηθεί σε Μητροπόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ρωσίας. Έμφαση θα δίνεται στα αγιάσματα, τους ναούς – σπήλαια και όπου υπάρχουν θρησκευτικοί θησαυροί τέχνης.
Ταυτόχρονα η Μητρόπολη θα αφιερώσει εκτενή χώρο στην ήδη αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της για την προβολή των θρησκευτικών μνημείων και θα επιδιώξει με σειρά κινήσεων που θα αποφασιστούν από την υπό σύσταση Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού να εκπέμψει το μήνυμα της ευλαβικότητας που μπορεί να δώσει στους επισκέπτες η αγιοτόκος Χίος.
 
Η κοινή πλεύση
Το άριστο πνεύμα συνεργασίας Μητροπολίτη – 3ης Ε.Β.Α. φάνηκε και από την αυτοψία που από κοινού πραγματοποίησαν στην Αγιογαλούσαινα. Ο κ. Μάρκος ζήτησε από τον ιερέα και την Επιτροπή να απομακρυνθεί από το ναό κάθε αντικείμενο που δεν ταιριάζει με τη μνημιακή μορφή του και από την κ. Βάση να προταχθεί η συντήρηση του εξαιρετικού ξυλόγλυπτου τέμπλου, με εμφανή τα σημάδια της φθοράς από το χρόνο, και των τοιχογραφιών στο ναϊδριο της Αγίας Άνας, εσωτερικά του σπηλαίου. Η κ. Βάση δεσμεύτηκε η Εφορεία να επέμβει εντός του 2013, αφήνοντας ανοιχτό το κεφάλαιο αν οι επεμβάσεις στο τέμπλο θα μπορούν να γίνουν επί τόπου ή θα απαιτηθεί να μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης της 3ης Ε.Β.Α..
Τέλος, στα πλαίσια περαιτέρω ανάδειξης των βυζαντινών μνημείων, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χοροστατήσει στους Χαιρετισμούς σε βυζαντινούς ναούς του νησιού, αφιερωμένους στην Παναγία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ