9.5.2016 10:08

Αμετάκλητη η απόφαση για τους Σαμιώτες συνεταιριστές

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

Αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστέα έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφασή του να αναγνωρίσει στους δύο Σαμιώτες Συνεταιριστές, Ευαγγ. Μυτιληναίο και Γ. Κωστάκη το δικαίωμά τους να μην είναι μέλη του Αναγκαστικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, καθώς υπάρχει ευθεία παραβίαση του αρνητικού δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), όπως σχετικά είχε αποφανθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2015.

Παράλληλα, με νεότερη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου του 2016, απέρριψε και την σχετική έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, με την απόφασή του να παραμένει οριστικά αμετάκλητη.

Μάλιστα όπως τονίζει με ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο «Πετρούσκας – Κάππου και Συνεργάτες» που εκπροσώπησε τους δύο συνεταιριστές: «Εμμένοντας στην απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ο τι  η καθολική υποχρέωση παράδοσης του συνόλου της παραγωγής στον συνεταιρισμό αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως και ότι η απαγόρευση εγκατάστασης οινοποιείου σε μονήρη παραγωγό είναι αυθαίρετη και κινείται έξω από τα όρια της αναλογικότητας.

Η απόφαση απόρριψης της εφέσεως αποτελεί για μας την απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κοινωνία είναι εγκατεστημένη σε θεμέλια δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η υπόθεση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για όλους και κυρίως για τους παραγωγούς που θα πρέπει να τολμήσουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην Ελευθερία», αναφέρεται σχετικά, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αποτελεί πλέον ένα ακόμη αρνητικό πρόσημο στην μακρά πορεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου να διεκδικήσει την διατήρηση της αναγκαστικότητας του Συνεταιρισμού.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ