21.1.2023 8:50

21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα αγκαλιάς

Γράφει η Δέσποινα Βασιλάκη, Ειδική εκπαιδευτικός-φιλόλογος, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω πανδημίας και κορωνοιού, το άγγιγμα και οι αγκαλιές έχουν περιοριστεί, έως και εξαφανιστεί. Ο περιορισμός της αγκαλιάς φαίνεται να επηρέασε αρνητικά την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Η υπενθύμιση του πόσο την έχουμε ανάγκη μοιάζει να είναι πιο σημαντική παρά ποτέ.

Αγκαλιά είναι να κρατάς κάποιον λυγίζοντας και τα δυο χέρια σου, σφίγγοντάς τα πάνω στον κορμό του. Είναι μια πράξη αγάπης και συμπάθειας. Η αγκαλιά έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι ένα φάρμακο με άμεση δράση για να ¨σωπάσουν¨ οι ανησυχίες και να ενισχυθούν οι δεσμοί αγάπης.

Η Virginia Satir,μια σπουδαία οικογενειακή ψυχολόγος λέει ότι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά είναι απαραίτητη σε κάθε αναπτυξιακό μας στάδιο από τη στιγμή της γέννησής μας, μέχρι και την τελευταία μας ανάσα.

  • Καταρχάς, είναι απαραίτητη για τα βρέφη, τα νήπια, τα μεγαλύτερα παιδιά και για τους έφηβους καθώς τους παρέχει στοργή, ζεστασιά και ασφάλεια. Επίσης, τα βοηθά να μεγαλώνουν με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα. Είναι μια έντονη πινελιά που χρειάζεται το ουράνιο τόξο της ανατροφής τους. 
  • Είναι αναγκαία για τον ενήλικα καθώς ισχυροποιείται το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Έτσι μεγαλώνει η πίστη στον εαυτό του, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στις αντοχές του και εξοστρακίζει το φόβο και την ανασφάλεια. Παράλληλα μειώνεται το στρες, η επίκριση του εαυτού μας και η δυσθυμία.
  • Τέλος, είναι αναγκαία για τους ηλικιωμένους καθώς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικό «εργαλείο» προκειμένου να αποτρέψει τις συνέπειες των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι για παράδειγμα η καρδιαγγειακή νόσος, η νόσος του Αλτσχάιμερ κ.α.

Από τα παραπάνω κατανοούμε ότι οι αγκαλιές είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας και μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Αυτό και οι επιστήμονες το έχουν επιβεβαιώσει, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της κορτιζόλης, όλες χημικές ουσίες που μας ανακουφίζουν από συναισθήματα, όπως η μοναξιά και ο θυμός, ενώ παράλληλα, αυξάνουν την παραγωγή οκυτοκίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη σύνδεση, την αγάπη και την εμπιστοσύνη.

Οπότε να γιατί χρειάζεται να ζητάμε και να προσφέρουμε όσες περισσότερες αγκαλιές την ημέρα μπορούμε. Και όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς.

Όταν σας ζητάνε αγκαλιά μολών λαβέ μωρό μου, μολών λαβέ να απαντάτε.’ Λέει η Κική Δημουλά

Εσείς πόσες δώσατε αγκαλιές σήμερα;;;

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ