20.2.2024 18:47

Λιμάνι Καρδαμύλων – Καλώς καμωμένο αλλά όχι πλήρως λειτουργικό

Κονδύλια για την εκβάθυνσή του θα αναζητήσει ο Δήμος Χίου

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, η πολυαναμενώμενη σύσκεψη για το λιμάνι των Καρδαμύλων, παρουσία και των αρμόδιων μελετητών, με το ενδιαφέρον της σύσκεψης να περιστρέφεται γύρω από το αν όλα έγιναν βάσει της μελέτης και αν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργικότητα του έργου.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χίου επεσήμανε ότι το έργο πραγματοποιήθηκε βάσει της μελέτης, ωστόσο δεν είναι πλήρως λειτουργικό, αφού η μελέτη προέβλεπε βύθισμα 3,5 μέτρα όπως τα μεγαλύτερα αλιευτικά έχουν βύθισμα 3,9μ. με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν στο λιμάνι.

Από την πλευρά τους οι αλιείς, σύμφωνα με τον καπ. Αλέξανδρο Καραμούζο, οι αλιείς επεσήμαναν ότι οι δέστρες και οι χαλκάδες του νέου λιμανιού είναι πολύ μικρές και ακατάλληλες για τα σκάφη τους, προσθέτοντας ότι λόγω βυθίσματος τα σκάφη τους δεν μπορούνε να μπούνε στο λιμάνι.

«Είπαν ακόμα ότι το λιμάνι τους είναι πολύ αναγκαίο. Και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι πως ένα λιμάνι που είχε 5,5 μέτρα βύθισμα γίνηκε 3,5.

Συμφώνησαν όλοι ότι στις βίδες των ανοξείδωτων σκαλών υπήρξε αστοχία υλικού. Το ίδιο και για τα φανάρια του προβλήτα.

Τα δοχεία υποδοχής καταλοίπων παρόλο που δεν είναι λειτουργικά πρέπει να μείνουν ως έχουν.

Στις σκουριές στο εξωτερικό κρηπίδωμα δεν προβλέπεται από την μελέτη καμία περεταίρω ενέργεια. Ούτε ο εργολάβος έχει υποχρέωση να κάνει κάτι.

Όταν επεσήμανα ότι σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Νατούρα είναι ανεπίτρεπτο να έχομε ένα τοιχίο μέσα στην σκουριά δεν εισέπραξα από κανένα το ανάλογο ενδιαφέρον.

Τα σκισίματα του δαπέδου του προβλήτος χαρακτηρίστηκαν επιφανειακά και ότι οφείλονται στις καιρικές συνθήκες.

Επισημάνθηκε και συμφώνησαν όλοι ότι η γλίστρα του λιμανιού είναι σε λάθος σημείο και έχει δυσκολίες στην λειτουργία της.

Τα pillars που αφαιρέθηκαν μετά τα εγκαίνια πήγαν αλλού που υπήρχε υποχρέωση. Τα εναπομείναντα pillars δεν είναι λειτουργικά και όλα τα σκάφη που έρχονται να πάρουν ρεύμα ή νερό δεν πληρώνουν τίποτα διότι με τα υπάρχοντα δεν υπάρχει δυνατότητα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Καραμούζος.

Ως προς τα αποτελέσματα της σύσκεψης αποφασίστηκε να έρθουν δύτες να κάνουν εποπτεία και βυθομέτρηση βυθού και στη συνέχεια να βγει νέο κονδύλι για να βαθύνει το λιμάνι και να γίνει λειτουργικό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ