8.11.2021 5:30

Χρόνια πολλά... Μεστά

Πηγή φωτό: https://www.mestachios.gr/

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες - Αρχαγγέλους: Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ονομάζεται συνήθως "Ο Μεγάλος Ταξιάρχης" από τους χωριανούς έτσι ώστε να διακρίνεται από την άλλη εκκλησία του Ταξιάρχη που είναι αρχαιότερη και μικρότερη σε μέγεθος. Αυτή ονομάζεται "Ο παλιός ταξιάρχης".

Η νέα εκκλησία του Ταξιάρχη βρίσκεται εκεί όπου ήταν ο κεντρικός κυκλικός πύργος του κάστρου. Ο πύργος αυτός εγκαταλείφθηκε μετά την απόσυρση των Γενουατών και κατά την τουρκική κατοχή. Οι χωρικοί αποφάσισαν να το κατεδαφίσουν και να χτίσουν την εκκλησία. Η κατεδάφιση ξεκίνησε το 1858 και διήρκεσε δύο χρόνια. Η κατασκευή της εκκλησίας άρχισε αμέσως μετά και ολοκληρώθηκε το 1868. Η εργασίες διήρκεσαν 10 χρόνια και οι εργάτες έλαβαν 3.500 οβολούς ως πληρωμή. Οι μεταφορείς που έφεραν τα υλικά από την πρωτεύουσα έλαβαν 120 οβολούς. Να σημειωθεί οτι οι χωρικοί συμμετείχαν εθελοντικά στην κατασκευή.Ολόκληρη η έκταση της εκκλησίας μαζί με την αυλή καταλαμβάνει 985,5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το κτίριο έχει επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων. Ο ναός των Ταξιαρχών είναι ο μεγαλύτερος στην Χίο και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.Ως μνημειώδες έργο που θαυμάζουν ακόμη και εκείνοι που συνέβαλαν στην κατασκευή του, προκάλεσε την φαντασία των χωριανών στην δημιουργία πολλών ιστοριών, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικές, ενώ κάποιες άλλες δεν είναι.

Η εξωτερική εκκλησία έχει σκάλα διπλής κατεύθυνσης στην κορυφή της οποίας ανεβαίνει στο καμπαναριό. Το μεγάλο καμπαναριό είναι πολύ πρόσφατα κτισμένο. Τόσο η σκάλα όσο και το καμπαναριό είναι κατασκευασμένα από πέτρα από τα Θυμιανά, ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα, όπου παράγεται ένα ιδιαίτερο είδος πέτρας. Αργότερα, όταν τα σκαλιά έδειξαν σημάδια φθοράς, αντικαταστάθηκαν από καινούργια τοπική πέτρα. οι σκάλες οδηγούν στην εκκλησία, η οποία αποτελείται από αξιοζήλευτα σχέδια από μαύρα και άσπρα βότσαλα. Τα βότσαλα είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της Χίου. Στη δεξιά πλευρά της αυλής οι σκάλες οδηγούν σε ένα χώρο που κάθονται οι γυναίκες.  

Στο εσωτερικό, η εκκλησία χωρίζεται σε 3 διαδρόμους, ο κεντριός  διάδρομος  είναι υπερυψωμένος. Οι κολόνες που υποστηρίζουν αυτό το διάδρομο είναι μονολιθικοί αλλά δυστυχώς έχουν καλυφθεί με ασβέστη και βαφή λόγω των πιο πρόσφατων επισκευών. Ο κεντρικός κλίτος είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες, ενώ ο Βόρειος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο και στον Νότο στους  Αγίους  Αποστόλους. Το τέμπλο της εκκλησίας ήταν αρχικά φτιαγμένο από ξύλο. Το σημερινό είναι κατασκευασμένο  από  μάρμαρο και  το 1895. Οι δύο εικόνες των Ταξιαρχών  που κοσμούν το τέμπλο είναι μέρος του τέμπλου του "Παλαιού Ταξιάρχη". Πολλές αφιερώσεις  είναι αξιοσημείωτες και συμπληρώνουν  τον διάκοσμο  της εκκλησίας. Έχουν προσφερθεί από πιστούς χωρικούς που προέρχονται από όλες τις γωνιές της γης.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.mestachios.gr/

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ