14.6.2020 13:54

Ακόμη ένα καλοκαίρι με σύννεφα σκόνης και λακκούβες στη Σούδα

Από τις μεγαλοστομίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων μετά το τέλος του καταυλισμού στο απόλυτο... τίποτα

Πάνε πάνω από 2 χρόνια από τη στιγμή που η τότε Δημοτική Αρχή Βουρνού, ελλείψει χρηματοδότησης αλλά και μετά τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων του κέντρου ανακοίνωνε το κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας.

Το επιτόπιο ρεπορτάζ του «π» μερικές ημέρες μετά την απομάκρυνση των σκηνών αποδείκνυε ότι εξαιτίας του καταυλισμού είχαν προκληθεί ζημιές στο μνημείο. Μέσα από μία σειρά ερωτημάτων, με κύριο αποδέκτη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση, ο «π» διερωτώταν για την επόμενη ημέρα και το σχέδιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την αποκατάσταση της Σούδας.

Κατά την προσφιλή τακτική της, η Όλγα Βάσση όχι μόνο δεν απάντησε στον «π» αλλά έσπευσε σε άλλο μέσο (Αλήθεια TV) να καθησυχάσει τους Χιώτες, μετά το φωτορεπορτάζ του «π» λέγοντας ότι σύντομα η Σούδα θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, που θα αποδοθεί στην ίδια την κοινωνία.

Ανέπτυξε μάλιστα τα μεγαλόπνοα σχέδιά της, λέγοντας ότι μέσω της σχεδιαζόμενης παρέμβασης το Κάστρο θα αλλάξει όψη, προσθέτοντας ότι γι αυτόν τον λόγο δεν επέτρεψε την ρίψη ασφάλτου ή ασφαλτομείγματος στη Σούδα.

Η σημερινή κατάσταση

Και ω του θαύματος… Για μία ακόμη φορά η Εφορεία Αρχαιοτήτων όχι μόνο εκτέθηκε αλλά αποκαλύφθηκε ότι ο όποιος σχεδιασμός δεν ήταν τίποτα παραπάνω από σχεδιασμούς επί χάρτου.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η σημερινή εικόνα της Σούδας. Λακκούβες μικρής και μεγάλης διαμέτρου, τοιχία έτοιμα να καταρρεύσουν, παράγκες αθίγγανων και ένα σύννεφο σκόνης να σκεπάζει τους ταλαιπωρημένους περίοικους αποτελούν μία θλιβερή πραγματικότητα για ένα σημείο της πόλης που δεν τιμά κανέναν με την κατάντια του.

Επί του παρόντος ο Δήμος Χίου, ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα για ρίψη χώματος και πιθανά πετρελαϊκού προκειμένου να αποκατασταθούν οι λακκούβες και να μη σηκώνεται σκόνη, πρακτική όμως που επίσης δεν επιλύει το πρόβλημα αφού το τελικό ζητούμενο είναι η συνολική ανάπλαση της Σούδας με τέτοιο τρόπο που η εικόνα της θα συμβαδίζει με το υπόλοιπο τμήμα του Κάστρου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ