10.5.2014 11:45

«Να μην παγιδευτεί ο λαός στα μαξιλαράκια εντός συστήματος»

Μια αναπνοή πριν την κάλπη ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της ΛΑ.Σ. συνδέει απόλυτα τις επιλογές στην Αυτοδιοίκηση με την πολιτική στάση των ψηφοφόρων. Ο Γιώργος Αμπαζής δεν εκπλήσσει ούτε στο ερώτημα των συνεργασιών του β’ γύρου. Όπως πάντα οι συνδυασμοί που πρόσκεινται στο Κ.Κ.Ε. θα προτείνουν λευκό ή άκυρο.

Συνέντευξη στον Παντελή Φύκαρη

 

Ερ.: Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 η ΛΑ.Σ. στο Βόρειο Αιγαίο εμπιστεύτηκε από το  15,74% του εκλογικού σώματος. . Εν τω μεταξύ έχουν μεσολαβήσει οι εθνικές εκλογές, στις οποίες το ΚΚΕ έχασε σημαντικές εκλογικές δυνάμεις. Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;

Γ.Α.: Κάθε εκλογική μάχη τη βλέπουμε με τα δικά της χαρακτηριστικά. Στις εθνικές εκλογές το ΚΚΕ κατέγραψε ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% γιατί αρνήθηκε να μπει στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, κολαούζο της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ, η ολοένα και μεγαλύτερη υποταγή στα όσα κελεύει το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, δείχνουν ότι είχαμε δίκιο. Μ’ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι ο λαός μας είναι πιο σοφός, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, να δει ότι όλα αυτά τα χρόνια δίπλα του στα μικρά και μεγάλα προβλήματα ήταν στο Β. Αιγαίο  η Λαϊκή Συσπείρωση, ο Στρατής Κόρακας ως επικεφαλής, και επομένως είμαστε εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα, για την υπεράσπιση και προαγωγή τους, γι αυτό και πρέπει να περάσουμε στο β΄γύρο. Είναι στόχος πάλης ρεαλιστικός και εφικτός για το λαό και τις ανάγκες του αλλά και με τα δεδομένα των νησιών μας.

 

Ερ.: Γιατί ένας ψηφοφόρος να στηρίξει τη δική σας υποψηφιότητα και όχι της Αγλαΐας Κυρίτση, που επίσης προέρχεται από ένα αριστερό κόμμα και μάλιστα με προοπτικές να ασκήσει και κυβερνητική εξουσία;

Γ.Α.: Γιατί ο λαός μας δε χρειάζεται  κι άλλους νεροκουβαλητές είτε της σημερινής συγκυβέρνησης είτε μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης, που θα διαχειρίζεται τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και της Ε.Ε.. Στη δική σας εφημερίδα ο κ. Στάθης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ,  ευθαρσώς φάνηκε θιασώτης των ΚΟΙΝΣΕΠ, που αντικειμενικά οδηγούν στη μαύρη εργασία στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Η  κ. Κυρίτση, που καπηλεύεται την οικογενειακή της παράδοση και την ιδιότητα του κομμουνιστή πατέρα της, στηρίζεται από το κόμμα της ευρωλαγνείας  του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και που καθημερινά καταθέτει διαπιστευτήρια πότε στην Κομισιόν, πότε στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων. Συμπερασματικά ένας εργαζόμενος ή συνταξιούχος που έχει στο μυαλό του την Αριστερά πρέπει να είναι με την Αριστερά της ρήξης και όχι της ενσωμάτωσης. Αυτή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ.

 

Ερ.: Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να αναδειχθούν «τοπικοί άρχοντες» με αυτοδιοικητικά κριτήρια, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι πρέπει να σταλεί πολιτικό μήνυμα. Εσείς με ποια άποψη τάσσεστε;

Γ.Α.: Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις του κατεστημένου, μιλάνε προεκλογικά για «αυτοδιοίκηση» και μετεκλογικά ,όταν τους ευνοούν τα αποτελέσματα, μιλάνε για νίκες και  γαλάζιους, πράσινους και ροζέ δήμους και Περιφέρειες . Εμείς  πάντα λέγαμε και λέμε ότι τα κριτήρια και στις τοπικές και στις ευρωεκλογές είναι πάντα πολιτικά και αυτό το κριτήριο πρέπει να έχει ο λαός. Δεν υπάρχουν «καλά παιδιά» απέναντί μας αλλά πολιτικές. Η πολιτική των κομμάτων που υπηρετούν τη σημερινή σαπίλα με Ευρώπη και ευρώ ή και χωρίς ευρώ, αλλά με παρόμοιο μείγμα και η πολιτική που θέλει το λαό νοικοκύρη στον τόπο τους . Εμείς υπηρετούμε αυτή και γι αυτό καλούμε το λαό  να  μαυρίσει αυτούς που του μαυρίζουν τη ζωή.

 

Ερ.: Είναι γεγονός ότι στα 4 πρώτα χρόνια η περιφερειακή συνείδηση δηλαδή η εικόνα της ενιαίας περιφέρειας δεν «πέτυχε». Επειδή είχατε 3 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τι έφταιξε και τα νησιά αντιμετώπισαν τα προβλήματά τους μεμονωμένα και όχι συνολικά;

Γ.Α.: Το θέμα δεν είναι στην περιφερειακή συνείδηση. Το θέμα είναι στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  με ή χωρίς δεκανίκια, που έχουν αφήσει στη μοίρα τους τα νησιά μας και όλο τον τόπο μας χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς δημόσιες επενδύσεις, με μοναδικό εργαλείο το ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις  που εξασφαλίζουν νέα κέρδη για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στα διάφορα επιλέξιμα έργα, χωρίς όμως να ακουμπούν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Πόσο για παράδειγμα αγγίζουν τα έργα ΕΣΠΑ τους μαστιχοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες; Πουθενά. Αφορούν κυρίως  μεγαλοεργολάβους, φαραωνικά έργα, αναπλάσεις και δίνουν και κάποια ψίχουλα για το «πόπολο», να το κοιμίζουν ή για να έχουν να λένε ο κ. Γανιάρης και οι άλλοι.

 

Ερ.: Με επικεφαλής τον Στρατή Κόρακα και μία ομάδα στελεχών που επί σειρά δεκαετιών έχουν υπηρετήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, ποιο είναι το μήνυμα που επιθυμείτε να βγει από τις ερχόμενες εκλογές;

Γ.Α.: Να δυναμώσει ο λαός μας,  να παραμερίσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  που τσαλαπατούν καθημερινά τόσο στο δήμο, όσο και κεντρικά τη ζωή του, να μην παγιδευτεί στα μαξιλαράκια εντός συστήματος , είτε έχουν τη βούλα του ΣΥΡΙΖΑ είτε κάτι άλλο.

Να πάρει την υπόθεση της ανατροπής στα χέρια του, αναγορεύοντας τη ΛΑΣ, το ΚΚΕ γενικότερα, σε δύναμη αντεπίθεσης και εγγύησης για τη λαϊκή ευημερία, προσθέτοντας το Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στα κάστρα  λαϊκής αντίστασης, κοκκινίζοντας το Αιγαίο και στους δήμους και στην Περιφέρεια.

 

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ
«Εκεί που φτύνουμε δεν θα πάμε να γλείψουμε στη Β’ Κυριακή»

 

Ερ.: Εάν δεν είστε στο δεύτερο γύρο θα στηρίξετε το συνδυασμό της κ. Κυρίτση; Αν όχι ποια η επιλογή του συνδυασμού σας;

Γ.Α.: Εμείς από τη φύση μας είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κόψουμε το νήμα! Σε κάθε περίπτωση, είμαστε και ξεκάθαροι και ντόμπροι ως ΚΚΕ. Εκεί που «φτύνουμε» δε θα πάμε να γλείψουμε στη Β’ Κυριακή, αν δεν περάσουμε. Δηλαδή αυτά που σας είπα στην παραπάνω ερώτηση για πλάκα τα είπα; Και επειδή είμαι και σώγαμπρος στη Μυτιλήνη  η κ. Κυρίτση με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, τον κ. Γεωργούλα,  παίζουν το ίδιο παιχνιδάκι που είναι ξένο με την ηθική όχι μόνο  όσων είναι στην πράξη αριστεροί. Χρησιμοποιούν και οι δύο την ηρωική ιστορία των κομμουνιστών προγόνων τους ή τη συγγενική σχέση μαζί τους για να ψαρέψουν ψήφους κομμουνιστών και ριζοσπαστών. Είναι βαθιά νυχτωμένοι και οι δυο τους γιατί «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Το ΚΚΕ λοιπόν , η Λαϊκή Συσπείρωση, θα είναι ξεκάθαροι αν δεν περάσουν στο β’ γύρο. Άκυρο – λευκό. Μια φορά ψηφίζουμε, την πρώτη Κυριακή , γιατί, εκτός των άλλων, παλεύουμε και για την απλή και ανόθευτη αναλογική.

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ

«Δεν θα εκλιπαρούμε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα»

Ερ.: Γιατί ένας κομμουνιστής υποψήφιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ακτοπλοϊκό, στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, στον τουρισμό από έναν άλλο υποψήφιο;

Γ.Α.: Γιατί δε θα ψάχνει τον Ψωμιάδη –θυμάστε το νομάρχη Λαμπρινούδη να ζητά από τον Ψωμιάδη να βάλει πλοία- ούτε θα εκλιπαρεί αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, τους ακτοπλόους εφοπλιστές, να λύσουν τα θέματα ζωής των νησιών μας που σχετίζονται με τις συγκοινωνίες. Ο περιφερειάρχης της Λαϊκής Συσπείρωσης, μαζί με το λαό, θα δώσει τη μάχη ενάντια στην  εκάστοτε κυβέρνηση  για ασφαλή, σύγχρονα πλοία 365 μέρες το χρόνο. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ζήσουν αυτά τα νησιά και αυτό θα κάνουμε. Με επιβολή, με επιβολή. Έχουν φάει «τα άντερά τους» από τις επιδοτήσεις, χρωστάνε στο ΝΑΤ εκατομμύρια, να κόψουν το λαιμό τους να εξυπηρετούν τα νησιά και όχι μόνο να κερδοσκοπούν. Όμως λέμε και στο λαό να μην τρέφει αυταπάτες , το πρόβλημα οριστικά μπορεί να λυθεί μόνο όταν τα πλοία γίνουν περιουσία του λαού με τη δική του εξουσία. Γι αυτό λέμε δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Μέχρι τότε αγώνα να επιβάλλουμε τα δίκια μας. Γιακαλής , Γαννιάρης κ.λπ. είναι καλοί πρωτοκολλητές αποφάσεων της συγκυβέρνησης και τίποτε άλλο. Εμείς δεν είμαστε με το νόμο των αφεντικών , αλλά με τα δίκια του λαού.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ