3.4.2014 13:50

«Βαθιά χρεωμένη η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη»

Η Ε. ΦΡΕΖΟΥΛΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «π» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤ. ΦΥΚΑΡΗ

Βαθιά ανατρεπτική και με την πεποίθηση ότι ο Δήμος Χίου δεν απαιτεί διαχείριση αλλά επανασχεδιασμό σε πολλούς τομείς, η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ε. Φρεζούλη, απαντάει στον «π» ανοίγοντας τα χαρτιά της για όλους και για όλα.

Με τη φράση «η δημοτική αρχή είναι βαθιά χρεωμένη» δίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο το στίγμα του συνδυασμού της κατασταίνοντας σαφές ότι όχι μόνο δεν υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας με την παράταξη Λαμπρινούδη αλλά ότι στόχος είναι η ανατροπή του από τον δημαρχιακό θώκο.

Η ίδια απαντάει και στα σενάρια που διακινούνται για συνεργασία με τον Μ. Βουρνού και την «Πρωτοβουλία για τη Χίο» επισημαίνοντας ότι προαπαιτούμενο για τον οποιονδήποτε διάλογο είναι ο σεβασμός και η αποδοχή των προγραμματικών θέσεων της «Χιακής Συμπολιτείας».

Κυρία Φρεζούλη, είστε μία από τις νεότερες παρουσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο. Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν προσόν τη φρεσκάδα των ιδεών σας και το πάθος της ηλικίας σας, κάποιοι άλλοι όμως μπορεί να θεωρήσουν αδυναμία την έλλειψη πείρας και εμπειρίας. Εσείς ποιο από τα δύο νομίζετε ότι ισχύει;

Η αντίληψη που θέλει εκείνους που διεκδικούν δημόσια αξιώματα να έχουν γκρίζα μαλλιά και να φοράνε γραβάτα, ήρθε ο καιρός να αλλάξει. Και λέω εκείνους και όχι εκείνες, μιας και είναι ελάχιστες οι γυναίκες που παίζουν σε αυτό το «γήπεδο». Είναι πολύ πιο δύσκολο για μια γυναίκα να διεκδικήσει ένα δημόσιο αξίωμα, αλλά και μια διευθυντική θέση στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό οφείλεται τόσο στις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει (οικογένεια, οικιακά κ.λπ.), αλλά κυρίως στην κοινωνική πραγματικότητα, παρά την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι γυναίκες, αλλά και άντρες, έδωσαν αγώνες, διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες και ισότιμη μεταχείριση, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, μέχρι και σήμερα. Σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει η κοινωνία, μεγάλη ευθύνη έχουμε όμως και εμείς οι ίδιες, μην τολμώντας συχνά να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

Όσο για το νεαρό της ηλικίας, ας θυμίσω πρώτα πως οι άνθρωποι της ηλικίας μου κουβαλάνε ήδη 15-20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, καθώς και πως η Χιακή Συμπολιτεία απαρτίζεται από μέλη όλων των ηλικιών. Το ζητούμενο, όπως και να ‘χει, δεν είναι (ή δεν θα πρέπει να είναι) μόνο η νεανική πνοή ή η φρεσκάδα. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν τα κοινά, και πιο συγκεκριμένα το Δήμο και την καθημερινότητα του δημότη. Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις μιας παράταξης. Τα άφθαρτα, νέα πρόσωπα προφανώς παίζουν σημαντικό ρόλο, είναι ενδεχομένως πιο κοντά στις νεαρότερες ηλικίες, μιας και αναγνωρίζουν σε αυτά και τον εαυτό τους. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Το θέμα είναι οι ιδέες, οι προτάσεις και οι διαδικασίες  της κάθε παράταξης, και βάσει αυτών θα πρέπει να επιλέξουν τελικά οι δημότες.

Αποδεχθήκατε να ηγηθείτε ενός συνδυασμού με σαφέστατη πολιτική στήριξη εκτός των άλλων δυνάμεων και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι μπορείτε να προσεγγίσετε εύκολα πολίτες που δεν ανήκουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;

Η Χιακή Συμπολιτεία είναι μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη που δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και λειτουργεί στη βάση συγκεκριμένων και ρητά διατυπωμένων αρχών και δεσμεύσεων. Στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτους πολίτες και ανθρώπους από τον ευρύτερο  χώρο της αριστεράς και της οικολογίας. Στη Χιακή Συμπολιτεία συμμετέχουν ενεργά άνθρωποι που εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται ανιδιοτελώς στα κοινά, είτε ενταγμένοι σε κόμματα, είτε σε κινήσεις πολιτών, αντιρατσιστικές κινήσεις, κ.λπ.  Εντούτοις, και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παράταξης, μας δεσμεύουν μόνο οι αρχές και οι θέσεις μας. Μας δεσμεύει το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα που δεν καταρτίζεται μέσα σε κλειστά γραφεία, αλλά είναι ανοιχτό για εμπλουτισμό και κριτική από τη χιώτικη κοινωνία.

Είναι διαφορετικό πράγμα η στήριξη από ένα κόμμα και διαφορετικό η εξάρτηση.  Έχουμε συγκεκριμένο προσανατολισμό και στόχος μας είναι ως αυριανή δημοτική αρχή να αλλάξουμε στην πράξη τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, εμπλέκοντας άμεσα και ενεργά τους πολίτες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη. Στόχος είναι ένας Δήμος συμπαραστάτης και αλληλέγγυος, ένας Δήμος για τις ανάγκες όλων, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία. Ένας Δήμος που δεν θα εξυπηρετεί τους λίγους, τους ημέτερους, αλλά θα αφουγκράζεται τον κάθε Χιώτη και Χιώτισσα. Ένας Δήμος που θα βάζει το συλλογικό συμφέρον πάνω από το μικροκομματικό ή ατομικό συμφέρον.  Οι άνθρωποι που ήδη μας προσεγγίζουν και πορεύονται μαζί μας, λοιπόν,  το κάνουν στη βάση του προγράμματος και τον δεσμεύσεων μας ως πραγματικά ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, ανεξάρτητα από την  προτίμησή τους ή όχι προς τις δυνάμεις που μας στηρίζουν.

 Σε αρκετές δηλώσεις στελεχών της «Χιακής Συμπολιτείας» φαίνεται ότι η παράταξή σας διαχωρίζει τη στάση της από τον «Καλλικράτη». Ωστόσο σε περίπτωση εκλογής σας θα είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε τη διοικητική μεταρρύθμιση του 2011. Μήπως υπόσχεστε μία αντίσταση ή μία αλλαγή που επί του πρακτέου είναι ανεφάρμοστη;

Είναι κοινά αποδεκτό πλέον, ακόμα και από εκπροσώπους των κομμάτων που ψήφισαν το νόμο, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένα υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό σύστημα, που απομονώνει ακόμα περισσότερο την περιφέρεια. Πρόσφατα μάλιστα κατατέθηκαν και σχέδια νόμου για την αλλαγή του στις νησιωτικές περιοχές από βουλευτές της συμπολίτευσης, γεγονός ανέφικτο μόλις δυο μήνες πριν τις εκλογές. Η αλλαγή του Καλλικράτη, άρα, δεν είναι ζήτημα που το θέτουμε μόνο εμείς .  Η δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι ότι θα διεκδικήσουμε, από κοινού και με άλλους Δήμους, την ανατροπή του.

Στη υφιστάμενη όμως κατάσταση, και ως αυριανή Δημοτική Αρχή, έχουμε επανειλημμένως δεσμευτεί δημόσια ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που δίνει ο Καλλικράτης, αλλά θα δημιουργήσουμε και νέα, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αποκέντρωση. Χίος δεν είναι μόνο η Χώρα, είναι ολόκληρο το νησί. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έκανε την καίρια πολιτική επιλογή να αδρανοποιήσει τα Τοπικά Συμβούλια και να εγκαταλείψει την περιφέρεια.  Δικό μας πρώτο μέλημα θα είναι να διασφαλίσουμε την ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων και τη χρηματοδότησή τους προκειμένου να καλύπτουν τις μικρές καθημερινές ανάγκες τις περιφέρειας. Ακόμα και το πιο απομακρυσμένο χωριό, με τους λιγότερους κατοίκους, δικαιούται ίση μεταχείριση και ως Δημοτική Αρχή οφείλουμε, και θα το πράξουμε, να είμαστε δίπλα σε όλους τους δημότες. Και ας θυμίσουμε ξανά πως το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τις  γνωμοδοτικές αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή τους.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ανάγκη συνεργασίας με άλλες παρατάξεις, προκρίνοντας τη γεφύρωση με την «Πρωτοβουλία για τη Χίο» ως τον μόνο ασφαλή δρόμο για να καρποφορήσει η αλλαγή στον δήμο Χίου. Πόσες πιθανότητες συνεργασίας υπάρχουν με τη συγκεκριμένη παράταξη;

Στο  θέμα των συνεργασιών έχουμε τοποθετηθεί συγκεκριμένα: είμαστε ανοιχτοί και συζητάμε με όλους και όλες στη βάση των αρχών της Χιακής Συμπολιτείας, και πλέον και του προγράμματος που είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Η Χιακή Συμπολιτεία είναι μια δημοτική παράταξη που δημιουργήθηκε μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες και συνελεύσεις. Το πρόγραμμά μας καταρτίστηκε με συλλογικές διαδικασίες και αντικατοπτρίζει τις απόψεις δεκάδων ανθρώπων.  Έχει τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση, τόσο ηλεκτρονική όσο και δια ζώσης μέσα από τις ανοιχτές συζητήσεις. Επιπρόσθετα, υπάρχουν άνθρωποι που το εμπλουτίζουν με νέες ενότητες που δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό. Τόσο το πρόγραμμα όσο και οι διαδικασίες μας, μας δεσμεύουν. Οπότε, σε αυτή τη βάση συζητάμε με όλους και όλες που είναι διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου καλοπροαίρετα και να σεβαστούν τους εκατοντάδες ανθρώπους που με τον έναν ή άλλο τρόπο, λιγότερο ή περισσότερο, συνδιαμορφώνουν ένα πρόγραμμα με τη Χιακή κοινωνία και όχι για τη Χιακή κοινωνία.

Κυρία Φρεζούλη, τι χρεώνετε στην παρούσα δημοτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αντίπαλός σας νυν δήμαρχος Π. Λαμπρινούδης κατέρχεται στις εκλογές με τη σημαία του πρωτοπόρου δήμου σε πανελλαδικό επίπεδο είτε σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης είτε σε ζητήματα κοινωνικών δομών.

Δυστυχώς για τη Χίο και όλους μας, η απερχόμενη δημοτική αρχή είναι βαθιά χρεωμένη. Στον κ. Λαμπρινούδη, είναι η Χιακή κοινωνία εκείνη που χρεώνει ακόμα περισσότερα, καθώς βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Η πρώτη και κύρια «χρέωση» αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, την αδιαφάνεια και το πελατειακό σύστημα που μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα:

Ο Δήμος Χίου είναι πρωτοπόρος στα ημιτελή έργα, όπως η μαρίνα στο νοσοκομείο, σε έργα με λάθος σχεδιασμό, όπως το φράγματα Φυρόλακα και Κατράρη, σε έργα όπου σπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ και τελικά δεν έδωσαν λύση σε βασικά προβλήματα του νησιού, όπως το πρόβλημα με το νερό. Είναι πρωτοπόρος στην επιμονή του σε άχρηστα έργα, όπως το νέο λιμάνι στο Κοντάρι, έργο που βρίσκει το σύνολο της χιακής κοινωνίας απέναντι και δεν θα επιφέρει την παραμικρή βελτίωση στην υφιστάμενη κατάσταση. 

 Ο Δήμος Χίου είναι σήμερα πρωτοπόρος στην απραξία, όταν μετά από ενάμιση χρόνο από την καταστρεπτική πυρκαγιά του 2012 δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός και κανένα ολοκληρωμένο έργο για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων περιοχών, καμία διεκδίκηση για την ανακούφιση των πληγέντων, κανένα σχέδιο για την πρόληψη πυρκαγιών, για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση στην επόμενη πυρκαγιά.

Ο κ. Λαμπρινούδης πρωτοπορεί στην οικονομική διαχείριση με σωρεία απευθείας αναθέσεων μελετών και μικροεργολαβιών, κωφεύοντας ακόμα και στις εκκλήσεις του Επιμελητηρίου Χίου για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής που θα διασφαλίζει διαφάνεια στις διαδικασίες και ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος «πρωτοπορεί» και στις κοινωνικές δομές, στελεχώνοντας τους παιδικούς σταθμούς με κακοπληρωμένους εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις, μετατρέποντάς τους σε πάρκινγκ νηπίων. Αδιαφορεί, σκεφτείτε το, για τη στοιχειώδη ανάγκη των παιδιών μας να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης με εκείνους τους ανθρώπους που περνούν τη μισή τους μέρα μαζί. 

 Πρωτοπορεί ακόμα, αδιαφορώντας για τη στέρηση των κατοίκων των χωριών από στοιχειώδη ιατρική κάλυψη.   Δυστυχώς, ο κατάλογος είναι μακρύς. Είναι διαπιστώσεις που κάνουν καθημερινά οι κάτοικοι της Χίου, και θα χρειαζόμασταν τόμους για να αναπτύξουμε το «έργο» της «πρωτοπόρας» απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια είναι τα πρώτα πράγματα με τα οποία διαφωνείτε και θα αλλάξετε άμεσα στην πόλη και στα χωριά;

Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, η Χιακή Συμπολιτεία δεν «φιλοδοξεί» να διαχειριστεί καλύτερα την υφιστάμενη κατάσταση και λειτουργία του Δήμου. Θα την αλλάξει ριζικά. Η Χιακή Συμπολιτεία ως αυριανή Δημοτική Αρχή δεσμεύεται να βάλει τέλος στην αδιαφάνεια και το πελατειακό σύστημα, να βάλει τέλος στη λογική της ανάθεσης. Καλεί τους δημότες να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν μαζί το πρόγραμμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας, το σχέδιο για το μέλλον όλων μας, πατώντας πάνω στις πραγματικές ανάγκες όλων των δημοτών, και όχι μόνο των λίγων εκλεκτών. Θα βάλει τέλος στο δούναι και λαβείν.

Τα Τοπικά Συμβούλια, βασικό εργαλείο που προβλέπεται κι από τον «Καλλικράτη», θα λειτουργήσουν στην πράξη, θα χρηματοδοτηθούν και θα υπάρξει  άμεση βελτίωση στην καθημερινότητα των κατοίκων των χωριών.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι το θέμα του νερού. Δεσμευόμαστε για την άμεση εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, για να μάθουμε επιτέλους πόσο νερό έχουμε, ποιας ποιότητας και πού. Αυτή θα υποδείξει τα όποια έργα ή μελέτες θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου, με σαφή πλέον χρονικό ορίζοντα, να αποκτήσουμε ασφαλές νερό στις βρύσες μας.

Προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση  τακτικής και προσιτής οικονομικά σύνδεσης του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των κατοίκων και την υγιή ανάπτυξη του νησιού.

Προτεραιότητα είναι να απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, τα στοιχειώδη δικαιώματα στην υγεία, την παιδεία, τις προνοιακές υπηρεσίες του Δήμου.

Προτεραιότητα είναι η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, η στήριξη της μεταποίησης και των μικρών επιχειρήσεων, η καταγραφή και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και η σωστή προβολή του. 

Και ο κατάλογος δεν χωράει στις σελίδες μιας εφημερίδας.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών, γιατί ο πολίτης της Χίου θα πρέπει να εμπιστευτεί εσάς και όχι κάποιον άλλο;

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την οικονομία γονατισμένη και την κοινωνία να ασφυκτιά και να προσπαθεί να επιβιώσει, απαιτείται ένα όραμα και ένα σχέδιο που θα δώσει προοπτική στους δημότες, που θα κάνει τη Χίο τόπο να ζούμε και να ευημερούμε.

Η Χιακή Συμπολιτεία είναι η μόνη δημοτική παράταξη μέχρι σήμερα που έχει ήδη καταθέσει πρόγραμμα. Και μάλιστα όχι ένα τελικό «κλειστό» πρόγραμμα, αλλά ένα συνεκτικό προσχέδιο-βάση διαλόγου, το οποίο  ζητάμε από τη χιακή κοινωνία να το κρίνει και να το βελτιώσει. Το πρόγραμμα αυτό μάς δεσμεύει και ως αυριανή Δημοτική Αρχή, και βάσει αυτού θα πορευτούμε.

Σπάμε στην πράξη τη λογική της ανάθεσης και ζητάμε από τους δημότες να μην συμμετέχουν στα κοινά προσερχόμενοι κάθε 5 χρόνια στις κάλπες. Καλούμε τους δημότες να γίνουν συμμέτοχοι και ελεγκτές του Δήμου.

Δεσμευόμαστε να δώσουμε πραγματικές αρμοδιότητες και χρηματοδότηση στα Τοπικά Συμβούλια που θα λειτουργούν στην πράξη για να απαντούν στις καθημερινές ανάγκες ακόμα και του πιο μικρού χωριού.

Ζητάμε να μας εμπιστευτούν οι Χιώτες και οι Χιώτισσες γιατί έχουμε γνώση των ζητημάτων, άποψη και σχέδιο για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα μια Δημοτική Αρχή, εμπειρία στη συλλογική δουλειά, επιμονή και πείσμα ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Και ξέρουμε προς τα πού πρέπει να πάνε και πώς πρέπει να γίνει αυτό.

Ζητάμε την εμπιστοσύνη της χιακής κοινωνίας γιατί είμαστε άνθρωποι που παλεύουμε κάθε μέρα, ο καθένας και η καθεμιά από το δικό του μετερίζι, στον επαγγελματικό του χώρο, αλλά και μέσα στην κοινωνία, στη διεκδίκηση του καλύτερου,  στο δρόμο. Να μας εμπιστευτούν όχι ως μάγους που θα λύσουν με το ραβδάκι τους όλα τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα, αλλά ως ενεργούς πολίτες που η ενασχόλησή μας με τα κοινά δεν είναι ευκαιριακή και δεν περιορίζεται στη διεκδίκηση του Δήμου. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ