15.5.2025 5:02

Το αντίο της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου στον Γιώργο Χαλάτση

Τον αποχαιρετισμό της στον Γιώργη Χαλάτση, εξέφρασε με δημόσια ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη, αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη σύνδεση της φυσικής δραστηριότητας με την ιστορική και πολιτιστική αυτογνωσία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε ότι ο εκλιπών «με την πρωτοπόρα κοινωνική προσφορά του ‘έκτισε’ νέους ορίζοντες για την τοπική κοινωνία και τη νέα γενιά, με άξονα την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον».

Αγώνας απέναντι στα συμφέροντα

Ο Γιώργης Χαλάτσης δεν δίστασε να σταθεί απέναντι σε τοπικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που επιχείρησαν να μετατρέψουν τις φυσικές διαδρομές του νησιού σε «λατομικές ζώνες» εξόρυξης αντιμονίου. Με σταθερή προσήλωση στις αρχές του, υπερασπίστηκε τη διατήρηση των περιπατητικών διαδρομών, οι οποίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με «απαράμιλλη προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων, που έδρασαν με συλλογική συνείδηση και προσφορά».

Το όραμα του Γιώργη Χαλάτση γεννήθηκε και αναπτύχθηκε «μέσα σε πάμπολα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια», όμως ρίζωσε βαθιά στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες κατόρθωσε να ενεργοποιήσει γύρω από την προστασία της φύσης και τη γνώση της ιστορίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο που άφησε ως παρακαταθήκη ο Γιώργης Χαλάτσης, συνδυάζοντας τη φυσική δραστηριότητα με την πολιτιστική και ιστορική μνήμη.

Στην ανακοίνωση ζητείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «να στηρίξει και να ενισχύσει χρηματοδοτικά την προσπάθεια του συλλόγου ‘Φίλοι των Μονοπατιών Χίου’», προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα του εκλιπόντος και να συνεχιστεί η ανάπτυξη του δικτύου των διαδρομών.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, η παράταξη προτείνει την ονοματοδοσία του συνολικού μήκους 92 χιλιομέτρων της περιπατητικής διαδρομής «Λιθί – Λουτρά Αγιασμάτων Κεράμου» σε «Διαδρομή Γιώργη Χαλάτση», αναγνωρίζοντας έτσι την καθοριστική συμβολή του στη χάραξη και υλοποίησή της.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ